Naše děti usínají i u skotských dud, smějí se manželé Tryhukovi

1. srpen 2022

Ondřej a Lucie Tryhukovi účinkují na folklorních slavnostech u nás i v zahraničí, působí v několika souborech a kromě tradiční lidové hudby se věnují také dudácké hudbě a kultuře. Dokonce založili vlastní dudácký festival GajdeFest.

Tryhukovi přinesli do rozhlasového studia hned několik typů dud a gajd

„Mě dudy okouzlily už jako studenta kovářského umění, když jsem viděl hrát Otu Pokorného,“ říká Ondřej a Lucie dodává: „Jezdili jsme na festivaly a mě nebavilo tam jenom sedět a koukat. Dudáci jsou taková veselá kopa, tak jsem si řekla, že bych k nim chtěla patřit.“

Oživení dudácké kultury v Omicích

„Mrzelo nás, že hrajeme všude možně po republice a nemáme nic našeho. Vypátrali jsme, že v Omicích působil dudák – poslední žijící dudák na Brněnsku. Jmenoval se Matěj Uhlíř. Zachoval se i jeho nástroj, měl velice atypické gajdy pro náš region,“ vysvětlují manželé.

Mečí prý jako kozy nebo vržou jako stará plachetnice. Dá se na dudy zahrát třeba ukolébavka? A jsou Tryhukovi schopni z nich vyloudit něžný jemný tón?

„To je o cviku a taky o nástroji, protože každý má trošku jiný zvuk, jsou jinak hlasité, laděné. A některé jsou opravdu tišší, takže se na ně dá zahrát i ukolébavka. Tím, že jsem hrála na dudy i v pokročilejším stádiu těhotenství, tak naše děti usínají i u skotských dud,“ směje se Lucie. „To je prenatální příprava,“ komentuje Ondřej.

Kdy se nejvíc zpívají dudácké písničky? Co nového přinese posluchačům a návštěvníkům další ročník GajdeFestu? I o tom povídali Lucie a Ondřej Tryhukovi v Apetýtu, poslechněte si záznam pořadu!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související