Narození lemurů

24. duben 2006

Ke Dni Země dostala královédvorská zoo krásný dárek. Poprvé v historii se zde v pravé poledne narodila dvě mláďata lemurů kata.

Zoo chová lemury již od roku 1999, ale odchov se do dnešního dne ještě nepodařil. Skupina lemurů byla nejprve pouze samčí, potom byly získány i samice. V roce 2004 již byla v zoo chována stabilní skupina pěti samic a jednoho samce, ale žádné mládě. Samice byly tlusté, a protože i to by mohlo bránit jejich zabřeznutí, byla jim nasazena dieta. Během pár měsíců byly sice krásně štíhlé, ale ani to nepřineslo výsledek. Na podzim roku 2005 byl ve skupině vyměněn samec.

Narození lemurů

Spojování samic s novým samcem sledovali ošetřovatelé s obavami, protože u lemurů jsou dominantní samice a nového samce čekalo dokonce pět partnerek najednou. Novou situací se však nenechal zaskočit a po vypuštění samic okamžitě popadl první, která běžela kolem, a začal ji ihned pářit. Byla to samice Marona, která dnes porodila krásná, zdravá dvojčata na ostrůvku lemurů přímo před zraky návštěvníků. Pracovníci zoo očekávají, zda nebude následovat i další přírůstek, protože po spojení s Maronou pářil samec i ostatní samice tak intenzivně, že druhý den po spojení byli všichni lemuři neskutečně unavení a stále jen pospávali.

Narození lemurů
autor: JMys
Spustit audio