Národní zemědělské muzeum ve Valticích má po rekonstrukci. Návštěvníky láká na moderní expozici

Ve Valticích otevřeli modernizovaný areál Národního zemědělského muzea. Rekonstrukce trvala víc než rok a včetně nových expozic stála asi 50 milionů korun.

Opravené prostory jsou atraktivnější, lépe přístupné a poskytují lepší podmínky pro uložení sbírek a práci kurátorů. Moderní expozice pracují s emocemi a smysly návštěvníků.

Národní zemědělské muzeum po rekonstrukci

Se žblunknutím vchází návštěvník do expozice nazvané krajinou Lednicko-valtického areálu a jakoby stavidlem rybníka a hrází vstupuje přímo do rybníka. „Ryby jsou rozdělené podle toho, čím se živí, aby se navzájem nesežraly,“ vysvětluje kurátorka Kamila Svobodová.

V největší části expozice je velká místnost se třemi biotopy – pole, louka a les. „Do jednotlivých dioramat jsou zasazena vycpaná zvířata, návštěvník si může pustit zvuky jednotlivých zvířat.

Děti nemusí procházet dveřmi, ale můžou to vzít tunýlkem, který má představovat noru – z jedné strany bude na děti koukat lišče a z druhé plh.“

Národní zemědělské muzeum po rekonstrukci

V následující místnosti najdete další dva biotopy – sad a mokřad. Můžeme tu procházet po dřevěném můstku, a když šlápneme na správné prkno, tak se ozve…. třeba bobr.

Při sledování animovaného filmu si návštěvník může posedět na stoličkách ve tvaru dřevěných soudků s obručemi. I v této expozici je řada obrazovek a interaktivních panelů, ale i běžné muzejní exponáty. „Díky rekonstrukci celé budovy se podařilo pro výstavní účely zpřístupnit také sklep, kde je expozice věnovaná půdě.“

autor: gaj
Spustit audio