Národní poutí na Velehradě končí cyrilometodějské slavnosti. Mše se zúčastnily desítky tisíc lidí

5. červenec 2013

Velehradské Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholily Národní poutí. Celou hlavní mši v češtině celebroval papežský prelát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić. Zúčastnily se jí desítky tisíc lidí. Celonárodní oslavy doprovázejí 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Papežský legát česky pozdravil věřící a omluvil se jim dopředu za případné chyby. Uvedl, že se na Velehrad vydal s radostí.

Připomněl, že se nachází na posvátné půdě, na níž soluňští bratři Cyril a Metoděj na pozvání knížete Rostislava započali své apoštolské působení mezi Slovany, o to víc posvátné, že se tam někde nachází hrob Metoděje.

„Nebývá obvyklé, že by cizinec slavil liturgii v národním jazyce té země. To udělalo velkou radost všem našim biskupům, na prvním místě v čele s panem kardinálem Dukou," svěřil se generální vikář Arcibiskupství olomouckého, páter Josef Nuzík.

Oranizátoři Národní poutě očekávali o něco menší účast, reálná čísla jejich odhad předčila. Mši pod širým nebem sledovalo 40 až 50 tisíc lidí, tedy zhruba o polovinu více než loni. Kromě liturgie se návštěvníci mohli zapojit třeba do tradičního přepisování bible.

„Bible se bude přepisovat v novém prostoru v domě svatých Cyrila a Metoděje v prvním patře. Pro návštěvníky budou k nahlédnutí i knihy, které byly přepsány dříve, to znamená , že si můžou nalistovat i svůj rukopis, své přepsání, kterého se zúčastnili před dvěma, třemi, čtyřmi nebo pěti lety,“ vysvětlil organizátor Josef Kořenek.

Od příchodu Cyrila a Metoděje uplynulo 1150 let

Soluňští bratři přišli na naše území v roce 863 na pozvání knížete Rostislava, který chtěl s pomocí byzantských vzdělanců Velkou Moravu politicky a nábožensky emancipovat. Působení Cyrila a Metoděje na našem území bylo pro tehdejší společnost přelomovým milníkem.

Cyril a Metoděj zavedli na našem území bohoslužby ve slovanské řeči a položili tak základy církve na Velké Moravě. Jejich misie ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury a vzdělanosti všech slovanských národů a položila základy české státnosti.

Konstantin (Cyril) a Metoděj
autoři: pes , Jana Kaňková , sib
Spustit audio