Naganský expres se v Kunovicích rozsvítí. Lidé si budou moci letadlo prohlédnout zevnitř

Lidé z Leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku připravují na pátek 3. srpna slavnostní rozsvícení bývalého vládního letounu Tu-154.

Naganský expres, na jehož palubě slavili čeští hokejisté v roce 1998 olympijské zlato, si budou moci zájemci prohlédnout i zevnitř. Rozsvícení letounu se zúčastní jeho původní posádky a personál, řekl ČTK ředitel muzea Martin Hrabec.

Spolu s kolegy nyní pracuje na oživení elektroinstalace letounu. "Musíme k letadlu přivést elektriku, aby to stíhalo, protože jde o docela velký odběr. Čistíme také interiér, pracujeme i na obnově exteriéru letadla. Máme na to 14 dní, takže je to docela honička," uvedl ředitel.

Obrazem: Naganská Zuzana má za sebou poslední cestu, našla si místo v kunovickém Leteckém muzeu

Naganský expres je už v Leteckém muzeu v Kunovicích

„Naganský expres" už stojí v Leteckém muzeu v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Jde o letadlo, kterým se před dvaceti lety vraceli se zlatou medailí čeští hokejisté z olympiády v Naganu. Bývalý prezidentský speciál tak lidé z Leteckého muzea zachránili před sešrotováním. 

Rozsvícení letounu je naplánováno na 23:00, areál muzea se však veřejnosti otevře už v 17:00. Slavnostní večer je součástí doprovodného programu Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Návštěvníky proto čeká mimo jiné projekce dokumentárního filmu Pásky z Nagana za účasti režiséra Ondřeje Hudečka. Uvidí i snímek Pozemní let od Jana Gogoly, který zachycuje záchranu bývalého vládního letadla.

Páteční akcí podle Hrabce symbolicky vyvrcholí projekt Velký přelet. Při něm bylo před dvěma lety letadlo přestěhováno po částech z letiště v pražských Kbelích do Kunovic. Následně jej museli lidé z muzea spolu s odborníky a svými příznivci znovu seskládat dohromady. Letos v září pak letoun přesunuli na nově získaný pozemek v areálu muzea. "Nejpozději od 6. srpna bude interiér letadla přístupný v rámci běžné otevírací doby a vstupného," uvedl Hrabec.

zdroj: ČTK

Související