Nad Tišnovem vznikla nová vyhlídka. Na místě, kde v 18. století namaloval tamní úředník vedutu města

14. červenec 2019

Turisticko-detektivní pátrání předcházelo vzniku nové vyhlídky na město Tišnov. Dnes na ni můžou poprvé vystoupat návštěvníci. A to poté, co ji zpřístupnili místní nadšenci.

Když Karel Josef Vokoun v 18. století maloval panoramatický pohled na Tišnov, zřejmě netušil, že skoro o tři sta let později vyvolá skoro až detektivní pátrání. Takzvaná Vokounova veduta zachycuje pohled na město ležící severně od Brna. A místní nadšenci dlouho hledali místo, kde tehdy městský úředník při kreslení seděl. Lokalitu nakonec objevili a dnes tam otevírají i pro ostatní návštěvníky novou Vokounovu vyhlídku.

Vokounova vyhlídka v Tišnově

Zhruba 500 metrů od vrcholu kopce jménem Kozí brada v Předklášteří je vidět tišnovský kostel svatého Václava, ale i kostel Nejsvětější trojice na hřbitově v Předklášteří – zhruba jak obě tyto stavby na vedutě z roku 1728 zachytil Karel Josef Vokoun. Nově sem na vrcholek, tedy na novou Vokounovu vyhlídku, vede modrá turistická stezka a taky velké dřevěné schody.

O vznik vyhlídky se zasloužil zejména místní spolek Continuum Vitae. „Na vyhlídce jsou k vidění panoramatické fotografie, takže návštěvníci mohou srovnávat – jak se Tišnov i nedaleké Předklášteří za 300 let změnily,“ říká Miloš Sysel, předseda spolku Continuum Vitae. Ten tu před dvěma lety hledal nepřístupnou vyhlídku zhruba týden. „Bylo to tu zarostlé a nebylo vůbec vidět,“ dodává.

Výhled na město Tišnov
autor: Tomáš Kremr
Spustit audio