Nad odměnami pro zdravotní sestry v sociálních službách visí otazník

Nad odměnami pro zdravotní sestry v domácí zdravotní, hospicové a paliativní péči i v lůžkových hospicech visí otazník. Přestože služby neomezily a pracovaly nepřetržitě, peněz se na rozdíl od kolegů v pobytových službách dočkají se zpožděním a v nejisté výši. Odměnu totiž od státu nedostanou paušálně za čas, který odpracovaly, ale za práci, kterou odvedly.

Běžný den zdravotní sestry v neziskové organizaci se letos na jaře pracovně ještě zintenzivnil. Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Nejenom charitě tak přibyl počet pacientů v domácí péči.

„Získávali jsme z nemocnic další pacienty, nemocnice si uvolňovaly lůžka, aby měly kapacitu pro přijímání covid-19 pozitivních pacientů. A my jsme přebírali pacienty do domácí a hospicové péče,“ popisuje ředitel brněnské diecézní charity Oldřich Haičman.

Podle Haičmana tak právě tyto sestry chodily v první linii do domácností a vystavovaly se vyššímu riziku nákazy. Resort zdravotnictví proto minulý týden vypsal dotační program na mimořádné odměny pro zdravotníky v sociálních službách.

„Týká se to jak nemocnic, tak i poskytovatelů následné lůžkové péče nebo kamenných hospiců. Finanční prostředky na  odměny pro sestry v domácí péči byly alokovány v kompenzační vyhlášce ve stejné výši, jako mají terénní sociální služby,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nemocnice a sociální služby si tak o peníze pro sestry budou žádat přímo na ministerstvu zdravotnictví a výše odměn bude podle odpracovaného času.

Proplatí pojišťovna

Zdravotní sestry v terénních sociálních službách ale dostanou peníze proplacené pojišťovnami. Nejistá je tak částka i to, kdy odměny dostanou. Pojišťovny totiž úhrady zúčtují zpětně, takže peníze poskytovatelé uvidí až za několik měsíců a to podle Haičmana není motivační.

„Protože naše sestry pracovaly bez toho, aby odešly na OČR, i když mohly – tak se může stát třeba v další vlně, že ty naše sestry řeknou: ‚My se na to můžeme vykašlat a zůstaneme radši na OČR.‘ “

Pokud by poskytovatelé chtěli tyto sestry v terénních službách odměnit zároveň s ostatními zdravotníky v jedné z následujících výplat, museli by je zaplatit ze svého. Jen v Diecézní charitě Brno by to bylo asi 15 milionů korun. Organizace, kterých se to týká, proto společně dál vyjednávají.

„O odměnách se stále jedná. Teď se ještě scházíme jako segment, kde nás je víc, ale nemáme žádné konečné informace,“ řekla za Českou asociaci sester Petra Vytasil Krajíčková. Jednat budou s ministerstvem i zdravotními pojišťovnami, jasněji o odměnách pro zdravotní sestry v terénních sociálních službách by tak podle ní mohlo být už v příštím týdnu.

Spustit audio