Na zlínském zámku vystavují betlémy. Tradiční i ryze moderní, kdy si svatá rodina pořizuje selfie

14. prosinec 2018

Také máte pocit, že k navození té pravé adventní nálady potřebujete vidět alespoň jeden betlém? Tak jestli to nemáte daleko do Zlína, můžete zajít na tamní zámek na výstavu betlémů. K vidění jsou betlémy historické, ale i současné - třeba betlém vyrobený z plastu, ve kterém si Josef s Marií dělají nad malým Ježíškem selfíčko.

Dominantním betlémem výstavy je zcela určitě ručně malovaný betlém z roku 1933 s 250 figurkami a stromky od Josefa Václavů ze Železnobrodska. Tento betlém ještě nikdy nebyl veřejně vystaven, a tak je na zlínské výstavě je k vidění vůbec poprvé.

Zajímavý je také betlém od výtvarníka Jiřího Trnky, skleněný betlém či betlém háčkovaný. „Betlémář byl betlémářem tehdy, když figurky udělal nějak originálně. To se považovalo za pravý betlémářský um,“ říká sběratel betlémů Jan Maroušek.

„Letošní raritou výstavy je určitě betlém z plastu, a to takzvaný hipsterský z roku 2016. Někomu to může přijít nekřesťanské, ale na druhou stranu je možné to vnímat i jako takovou kritiku dnešní doby. Je to betlém, kdy si Josef pořizuje selfíčko s Marií a s Ježíškem a tři králové přijíždějí na segvejích,“ popisuje Jan Maroušek.

Malé návštěvníky jistě nejvíce zaujmou betlémy mechanické či betlém z postaviček hraček Playmobil. Připraveny jsou také ukázky betlémů z Afriky, Mexika a Malajsie. A děti se můžou těšit i na malé kino s pohádkami anebo dílničky s papírovými a sádrovými betlémy. Na své si přijdou i obdivovatelé vánoční výzdoby a retro Vánoc.

Historie betlémů začala už roku 1223 ve vesničce Greccio, kde Franišek z Assisi inscenoval pro italského šlechtice živý betlém. V Čechách se první jesličky s postavami v životní velikosti objevily v Praze roku 1562.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio