Na zlínské klinice Zlíně poprvé operovali šedý zákal laserem

Ve Zlíně se uskutečnila unikátní oční operace. Na tamní klinice se poprvé u nás operoval šedý zákal laserem. Jedinečnost zákroku spočívala v typu německého laseru, jehož premiéru obstaral operatér Pavel Stodůlka.

Nový typ operace je pro pacienta přesnější, jemnější a bezpečnější. Zákrok trvá asi osm minut. První operovanou pacientkou byla šedesátiletá Marie Hrabalová z Uherského Hradiště.

Marie Hrabalová právě prodělala jako první člověk v ČR operaci šedého zákalu laserem

„Dva roky jsem kvůli šedému zákalu nejezdila autem. Přestávala jsem vidět. Dnes jsme byla na operaci a už vidím dobře, dokonce jsem psala i zprávu,“ popsala Marie Hrabalová krátce po zákroku, který podle ní trval velmi krátce.

Marie Hrabalová s operatérem Pavlem Stodůlkou

Odstranění šedého zákalu je nejčastější operací současné medicíny. Každý rok se se v České republice provede na 70 tisíc těchto zákrok. Laserová operace šedého zákalu představuje podle lékařů veliký přelom.

„Operace bude ještě preciznější, než tomu bylo doposud, bude přesnější a bezpečnější a to je to, co je pro pacienty potřebné. Operace šedého zákalu je velice častá a její zdokonalení a kvalita vidění po zákroku je velmi důležitá,“ uvedl primář zlínské kliniky Pavel Stodůlka.

Šedý zákal, který je nejčastější příčinou slepoty, se operuje už v raných fázích. Pacient po úspěšné operaci normálně vidí. Operační zákrok je jediným způsobem, jak šedý zákal odstranit

autor: pes
Spustit audio