VIDEO: Na živú notečku z Valašské Bystřice zahrály Cimbálové muziky Troják a Štverák

20. září 2019

Poslední středa v měsíci patří v našem vysílání tradičně folklórnímu koncertu Na živú notečku. V zářijovém vydání koncertního speciálu se přihlásíme z Valašské Bystřice.

Cimbálová muzika Troják vznikla po šesti letech trvání stejnojmenného souboru ve Valašské Bystřici. Založila ji rodina Adamcova v roce 1997. Snahou CM Troják je navázat repertoárem na tradiční Zezulkovu cimbálovou muziku, písně čerpala z rodinného archivu Jana Stavinohy. Začínala převážně na písních k typickým tancům z Valašské Bystřice. Tyto taneční bloky v dalších letech doplnily poslechové písně a písně z celého Valašska. Muzika se významně podílí na rozvíjení místních lidových tradic, vystupuje v obci i okolí při zvykoslovných akcích jako jsou dožínky, kácení máje, hody, valašská koleda, končinové bály.

Název valašského souboru i cimbálové muziky byl odvozen od nejvyšší hory obce Tanečnice, které se říkávalo Troják, protože na jejím vrcholu se potkávají hranice tří sousedních vesnic.

„Vykutálení“ Štveráci z Valašské Bystřice

Cimbálová muzika Štverák je seskupení osmi mladých muzikantů z Valašské Bystřice. Hrají spolu příležitostně od prosince 2013. Zpěvu se členové muziky věnovali již před jejím založením – od základní školy se účastnili každoročních pěveckých přehlídek v regionu. Zde už byl krok k tomu se ještě vlastnoručně doprovodit. Radost ze zpěvu rozdávají při provedení známých, či méně známých lidových písní z různých koutů Valašska a Moravy.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.