Na živú notečku se představí cimbálová muzika Vinár z Veletin

31. říjen 2018
Na moravskou notu

V říjnovém vydání koncertního speciálu Moravské noty Na živú notečku se brněnským rozhlasovým studiem rozezní tóny cimbálové muziky Vinár z Veletin.

Muzika vznikla na počátku tohoto milénia, přesněji v roce 2001. Transformovala se z bývalých členů cimbálové muziky souboru Vlčnovjan. Doplněna o další nové členy působí ve vedlejších Veletinách, na rozhraní Uherskohradišťska a Uherskobrodska, právě pod názvem CM Vinár, odvozeném nikoliv od vinné révy, ale podle místního označení jablka – jaderničky moravské.

Každoročně se účastní místních hodů, fašanku a dalších tradičních zvykoslovných událostí a kulturně společenských akcí v regionu i po celé republice. Kapela je rovněž hudební oporou dětského folklorního souboru Veleťánek. V repertoáru Vináru najdeme písně všech slováckých i některých slovenských folklorních regionů. Jeho pevný základ však tvoří především písně Uherskobrodska a Uherskohradišťska, i blízkých Moravských Kopanic a moravsko-slovenského pomezí.

V současné době tvoří muziku sedm kmenových muzikantů. Ti se také v plné sestavě představí ve středečním přímém přenosu. Vedle pěveckých projevů členů kapely zazpívají též dvě sólistky muziky: Petra Dovrtělová a Amálka Koníčková, pravidelná účastnice dětských regionálních přehlídek lidového zpěvu.

autor: Petr Mička
Spustit audio

Související