Na zámku v Uherčicích začala rekonstrukce severního křídla, zavřené bude více než dva roky

7. říjen 2019

Více než dva roky bude uzavřené severní křídlo zámku v Uherčicích na Znojemsku. Dělníci spolu s restaurátory začali opravovat fresky, podlahy a výmalby památky. Hlavní chloubou této části zámku je Banketní sál, který rekonstrukci podle památkářů potřebuje několik let. Opravy budou stát 130 milionů korun.

Dělníci postupně odsekávají velké kameny, které se nacházejí pod trávníkem na jedné z přístupových cest směrem k zámku na hlavní nádvoří. „Kanalizace, voda, odvodnění, elektřina. Jsou potřeba udělat velké výkopy a musí se někudy projít. To znamená, že do zámku nejlépe vraty, takže průjezdné komunikace jsou v tuto chvíli přepaženy různými lávkami tak aby se dalo pohybovat,“ popisuje kastelánka zámku Alena Lysá.

Do severního křídla, do banketního sálu vedou momentálně rozbité schody. „V tuto chvíli po nich neprojdeme, ale za dva roky snad ano, protože by se měly opravovat oboje schody vedoucí nahoru na arkádu,“ dodává Lysá. V severním křídle zámku byly společenské, hudební, taneční sály a k tomu přiléhající zázemí. Jak v přízemí, tak i v prvním patře.

Při pohledu na podlahu v Banketním sále jsou v ní vidět díry. „Jsou to vídeňské čtverce z 19. století, které kompletně půjdou na repasy. Záleží, jak velké procento se podaří zachránit. Doufejme, že co největší, tak aby mohly být potom vráceny zpátky do místností,“ vysvětluje kastelánka zámku.

Pod okny chybí výmalba, omítka je opadaná, je vidět, že pod okny zatékalo. Co se týká podlahy, ta se pod vámi houpe, takže i podloží je trošičku nestabilní, bude se muset zpevnit. Jsou zde už statické problémy – na balkónek, na kterém stával hudební doprovod, tam už se v tuto chvíli nesmí.

Návštěvníkům by se mohlo severní křídlo otevřít v roce 2022.

autor: tip
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.