Na zámku v Přílepech přišel na svět fotbalista Grygera i trenér Páník. Nyní ale chátrá

24. červenec 2018

Na zámku působil i profesor Ladislav Pilka, zakladatel medicínského oboru asistované reprodukce u nás, říkalo se mu také otec dětí ze zkumavky. 

Ve Zlínském kraji je více než pět desítek zámků. Řada z nich teď slouží jako domovy důchodců, sídla radnic nebo jsou kulturními centry obcí, jiné na novou historickou etapu ještě čekají. 

Třeba zámek v Přílepech na Kroměřížsku. Ten má kromě dlouhé šlechtické historie i významnou medicínskou etapu. Její součástí byl dokonce i profesor Ladislav Pilka, zakladatel medicínského oboru asistované reprodukce u nás, říkalo se mu také otec dětí ze zkumavky.

Porodnice byla v přílepském zámku v letech 1955 až 1984. Po celou dobu existence se měla velmi dobrou pověst. Narodilo se v ní téměř 21 tisíc dětí, mezi nimi i fotbalový trenér Bohumil Páník nebo fotbalový reprezentant Zdeněk Grygera. Nejvíce novorozenců tam přišlo na svět v roce 1975, bylo jich 1095.

Takových staveb je málo. Zámek v Uherském Ostrohu má tři patra a patří mezi největší na Moravě

Zámek v Uherském Ostrohu

Zámek nebyl původně zámkem, ale vodní tvrzí. Ve druhé polovině 13. století ji nechal postavit Přemysl Otakar II.

Jak se vůbec ze zámku stala porodnice? Areál, jako řada jiných šlechtických sídel, byl v polovině minulého století zestátněn. Nejdříve sloužil jako ozdravovna, internát a taky kino a pak v něm vznikla gynekologicko-porodnická klinika. Bylo to v době kampaně na omezení domácích porodů. Stát chtěl, aby se děti rodily pod lékařským dohledem, proto vznikaly tzv. slehárny.

To sice byly porodnice, ale neměly kompletní zázemí. Přílepská klinika byla výjimkou. Měla lůžkovou část a porodní i operační sál. Profesor Pilka doplnil lékařský tým v roce 1960. V průběhu osmi let, která tam strávil, stihl atestaci z gynekologie a taky už prý mluvil o umělém oplodnění. Podařilo se mu to v 80. letech v brněnské gynekologicko-porodnické klinice. Ta přílepská v té době končila, chyběli jí specialisté a také možnost modernizovat pracoviště.

Historická budova k tomu údajně nebyla vhodná. Porodnice byla zrušena v roce 1984 a gynekologické oddělení o deset let později. Od té doby zámek zeje prázdnotou. Poslední etapu jeho historie připomíná jenom pár předmětů, nápis na dveřích nebo cedule na dnešní dobu s poněkud úsměvným textem: „V rámci boje proti nemocničním nákazám mohou v den návštěv přijít k pacientce pouze 2 osoby. Dětem do deseti let návštěvy na oddělení zakázány.“

Po posledních šlechtických vlastnicích zbylo jenom zdobené schodišťové zábradlí a masivní vstupní dveře.

Zámek patřil do roku 1945 rodu Seilernů. 

Původně to byla tvrz, v 17. století byla přestavěna na renesanční zámek a současnou podobu získala právě díky Seilernům. Ti ji nechali upravit do pseudorenesančního stylu a taky založili zámecký park s řadou vzácných i cizokrajných dřevin.

Zámek i park je dnes obecní a patří mezi chráněné památky. Patrová jednokřídlová budova s věží zatím čeká na další využití, do parku se pomalu a jistě vrací život. O jeho záchranu aktivně usilují i místní lidé. Založili spolek Přílepy - náš domov a chtějí přispět k tomu, aby se zámek v centru obce stal její živou dominantou.

Objevte s námi i další památky v kraji. Vybrat si můžete na https://rozhl.as/PamatkyVeZLkraji.

 

Spustit audio

Související