Na zámku v Kamenici nad Lipou je k vidění sbírka parních strojků. Většina hraček dodnes funguje

29. červenec 2021

Už čtyřicet let sbírá Roman Hedvičák parní strojky. Jsou to hračky, kterým se také říká párničky. Svou sbírku letos zapůjčil Uměleckoprůmyslovému muzeu, které ji umístilo na zámek v Kamenici nad Lipou na Vysočině. Ve vitrínách je tam k vidění na 200 strojků, z nichž většina je plně funkčních.

„Jsou to hračky, které jsou k mání i dnes. V Německu pár výrobců stále ještě je,“ říká kastelán kamenického zámku Luboš Venkrbec. Právě v Německu se už od 19. století malé parní strojky vyráběly nejvíc. Zpočátku fungovaly jako reklamní předměty pro firmy, které si chtěly pořídit velký parní stroj nebo lokomotivu. „Mimo jiné i proto, aby ukázaly, že jsou ty stroje bezpečné,“ dodává kastelán s tím, že v počátcích se lidé parních strojů báli.

Na zámku v Kamenici nad Lipou je k vidění sbírka parních strojků

Nejzajímavější na vystavených parních hračkách je fakt, že jsou plně funkční. Samozřejmě se v nich netopí uhlím, ale lihem. Jinak ale celý systém odpovídá principu velkého stroje. A stejně jako u pravého parního kotle je možné i na hračku napojit nějaké zařízení. „Využívala je spousta řemeslníků, mlýny, vyráběla se i ruská kola a kolotoče,“ vyjmenovává Luboš Venkrbec.

S příchodem druhé světové války většina firem výrobu parních strojků ukončila. Dodnes jich ale několik funguje, především v Německu. Jeden takový úplně nový strojek muzeum zakoupilo, a je tak možné jej návštěvníkům předvést.

Spustit audio