Na záchytce se vyspí, ale účet neplatí. Vojenské nemocnici Olomouc dluží tito klienti celkem 31 milionů

14. květen 2017

Přes jednatřicet milionů korun nezaplatili lidé za nocleh na záchytce ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Sjíždí se tam opilí lidé z celého kraje, ročně jich je přes 1500. Pohledávky nemocnice zkusila prodat. Nepovedlo se to.

„Přímo po tom pobytu na té záchytné stanici každý dostane složenku nebo návod, jak to zaplatit. Potom už je to na člověku, jak se rozhodne. Já jsem to ani v jednom případě, a to jsem tam byl víckrát, nezaplatil,“ říká pan Tomáš.

Jeho pohledávky patří do dluhu klientů záchytky ve vojenské nemocnici. Ty celkově přesahují 31,5 milionu korun. Vedení se proto podle ředitele Martina Svobody rozhodlo pohledávky prodat.

„Žádný zájemce nepodal žádnou nabídku. My teď s naším právním zástupcem budeme hledat cestu, zda ještě existuje nějaká možnost ty pohledávky odprodat nebo se budeme muset smířit s tím, že jsou prakticky nedobytné," říká.

Na provoz olomoucké záchytky přispívá kraj, potvrzuje Eva Knajblová z oddělení komunikace: „Podle smlouvy hradí Olomoucký kraj Vojenské nemocnici Olomouc za tuto činnost zhruba 6,1 milionu korun ročně."

Každý rok se na záchytné stanici vzpamatovává z opilosti kolem 1500 lidí. Jenom z Olomouce tam strážníci přivezou jednoho denně.

„V roce 2016 byl rekordmanem muž, který byl na protialkoholní a záchytnou stanici převezen ve 22 případech," říká mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Jedna noc stojí opilého člověka 2500 Korun. Stejnou cenu si účtují i v Příbrami. Za rok jejího fungování tam klienty podle mluvčí města Pavlíny Svobodové neuhradili asi 300 000 korun.

„Celkový objem uspokojených pohledávek činí cca 25%. U několika pohledávek jsme právě v procesu podání návrhu na soudní příkaz. K postoupení pohledávek jsme prozatím nepřistoupili. Tuto alternativu však do budoucna zvažujeme," říká.

Záchytkám v celém Česku dluží lidé miliony korun. Zaplatí zhruba 30 procent pacientů.

autor: ahe
Spustit audio