Na výstavišti v Brně je připravená záložní nemocnice pro pacienty s covidem

9. listopad 2020, aktualizováno

Na výstavišti Brno dnes oficiálně otevřeli záložní nemocnici pro pacienty s covidem-19. V pavilonu G2 je nachystaných 302 lůžek pro nemocné. Lékaři, hasiči, policie i dobrovolníci přes víkend chystali poslední detaily a připravovali postele a veškerou techniku.

V záložní nemocnici ještě žádní pacienti nejsou. Zástupci Fakultní nemocnice Brno, která má vedení tohoto zařízení na starosti, zatím neví, kdy sem první pacienti dorazí, předpokládá se ale, že to bude z vedlejší Vysočiny a Zlínského kraje. Kapacity nemocnic na jižní Moravě ještě stačí – třeba ve Fakultní nemocnici Brno je to 100 lůžek. Pár desítek je i v dalších nemocnicích. To se ale samozřejmě může rychle změnit.

Jak to vypadá uvnitř?

V prostorách velké výstavní haly postavili zaměstnanci výstaviště pokoje oddělené přepážkami tak, aby vždy pacienti měli aspoň trochu soukromí v jedné kóji. Použili u toho materiál, který se zpravidla používá pro stavbu výstavních stánků.

U čtyř desítek postelí jsou i plicní ventilátory pro pacienty s horším průběhem nemoci. Na starost to tady bude mít tým 6 špičkových lékařů a 18 sester z takzvaného Emergency Medical Teamu z Fakultní nemocnice Brno. To jsou lidé, kteří jsou zvyklí pomáhat v celém světě při různých katastrofách. Ti se tady zvládnou postarat o asi 100 lidí v doléčovací fázi covidu-19. Pokud by tu pacientů bylo víc, požádali by zástupci nemocnice o pomoc speciální týmy ze zahraničí.

Příprava nemocnice

Pět kamionů najelo v pátek (6. listopadu) přímo do pavilonu G1, kde postele vyložili a pomohli složit dobrovolní i profesionální hasiči a hráči brněnské Komety.

V záložní nemocnici by měli být zejména ti, kteří už jsou sice přeléčení, ale ještě se nemůžou vrátit domů. Tedy žádné závažné případy. Pokud by se ale stav takového pacienta zhoršil, převezou ho lékaři do Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. S těmi závažnějšími případy si nemocnice vypomáhají i mezi sebou – například Fakultní nemocnice u sv. Anny se stará o pacienty z Ivančic, Vyškova nebo Kroměříže.

V přívěsu se budou moci setkávat pacienti se svými rodinami

Návštěvy v „potkávači“

Na výstavišti je i zhruba 5 metrů dlouhý přívěs, který nemocnici věnoval Český olympijský tým. V tomto kontejneru se budou moci setkávat pacienti se svými rodinami. Buňka přistavená u pavilonu G2 je uvnitř rozdělená napůl. Do jedné části bude mít přístup jen pacient, do druhé jen návštěva. Oddělení budou plexisklem a návštěvy se se svými příbuznými uslyší přes reproduktory, pokaždé se pak tato mobilní místnost ještě vydezinfikuje.

Spustit audio

Související