Na VUT vyvíjí model chytré domácnosti, kterou lze ovládat hlasem. Předvedou ji na Noci vědců

27. listopad 2020

Dnes začíná Noc vědců, která je letos kvůli epidemiologické situaci pouze on-line. Zajímavé projekty na téma Člověk a robot tam představí i některé brněnské univerzity. Například vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského VUT předvedou model chytré domácnosti, která může ovládat hlasem třeba světlo nebo topení.

„Využíváme hlasovou asistentku Alexa. Pokud budete mít umístěn dostatečný počet hlasových asistentů, to znamená mikrofon a reproduktor, tak můžete z jakéhokoliv prostoru v domácnosti ovládat ty jednotlivé senzory,” vysvětluje Pavel Mašek z Ústavu telekomunikací na brněnském VUT.

Senzory jsou v domě propojeny pomocí internetu věcí. „Internet věcí pro koncového uživatele znamená možnost ovládat ať už hlasově nebo vzdáleně koncová zařízení – žárovky, zásuvky, alarmy. Existuje několik výrobců, kteří nabízí takzvaná chytrá zařízení. Problém je, že zařízení nejsou mezi sebou kompatibilní.”

Systém chytré domácnosti od brněnských vědců dovede zařízení od různých výrobců propojit. Kromě toho se domácnost dokáže také učit. „Novost našeho řešení spočívá v tzv. prediktivním učení. Na základě návyků jednotlivých uživatelů se domácnost přizpůsobuje. Pokud zapomenete zhasnout ve 23 hodin světla, tak bude automaticky provedeno zhasnutí světel, protože už je tam nějaký vzor, který sleduje návyky a chování uživatelů.“

Chytrá domácnost i bez asistentky

Systém by měl být přístupný pro všechny uživatele. Tedy i pro ty, kteří nechtějí používat hlasovou asistentku nebo neumí anglicky. Takoví uživatelé můžou chytrou domácnost ovládat telefonem nebo televizí.

„Pomocí klasického ovladače, tak jak volí třeba programy, tak mohou ovládat jednotlivé režimy chytré domácnosti. Pro co nejjednodušší ovládání jsme vytvořili tzv. scény. Scéna může znamenat například vypnutí všech žárovek v domě nebo v bytě,“ dodává Mašek.

Na celém projektu nepracují pouze vědci z Ústavu telekomunikací, ale také studenti bakalářských a magisterských programů. Ti například připravují jednotlivé komponenty nebo vyvíjí zabezpečení celého systému.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související