Na Vranovské přehradě letos převáží turisty méně lodí, nový provozovatel shání potřebná povolení

11. červenec 2019

Před 85 lety začala turisty na Vranovské přehradě vozit pravidelná lodní doprava. Ta se v tuto chvíli skládá z pěti velkých lodí dvou společností.

Jedna z nich ale letos mezi přístavišti cestující nepřeváží. Její nový majitel se snaží získat potřebná povolení na jejich provoz.       

Vranovská přehrada

Ctibor Veleba získal loni od bývalého provozovatele lodní dopravy Martina Balíka celkem dvě lodě. Balík je tehdy provozoval bez povolení. Nový majitel teď chce potřebná razítka získat.

„Co bylo nějakým způsobem k doplacení, se doplatilo a nyní nebrání nic tomu, aby byla podepsaná nájemní smlouva.“ Aby Veleba mohl na Vranově přepravovat cestující, musí mu to povolit Povodí Moravy, jak vysvětluje jeho mluvčí Petr Chmelař. „Abychom mohli uzavřít nájemní smlouvu s panem Velebou, tak od něj vyžadujeme projekt přístavištím, stavební povolení, ale také nezbytná povolení ze strany státní plavební správy. Všechny nám ještě nebyla doložena.“

Vranovská přehrada

Pravidelná lodní doprava na Vranovské přehradě byla v 90. letech přerušena. O její obnovu se snažila také společnost Dalibora Dufka, který provoz znovu spustil v roce 2006. Ten se nyní nebrání případné spolupráci. „Nabídka byla ve spolupráci odkupu nějaké části jejich podílu firmy s tím, že jim pomůžeme dovyřídit veškerá potřebná povolení, aby jezdila legálně. A s tím, samozřejmě, že by se situace tady na Vranově trochu uklidnila.“

Nabídku ale Ctibor Veleba zřejmě nevyužije. „Já jsem o tom přemýšlel a odevzdat někomu 50 % mé firmy… Takže jsem řekl, že takhle ne.“ Lodě Ctibora Veleby tak prozatím turisty k vranovským plážím nebo pod hrad Bítov nesvezou.

Na Vranovské přehradě v současné době přepravují turisty tři lodě jiného provozovatele.

autor: tip
Spustit audio

Související