Na věž pustím každého, kdo přinese kámen a pozdraví, prohlašuje majitel hradu Chřenovice

15. duben 2021

Celý život se zajímá o hrady a projel jich už několik stovek. Už od dětství toužil stát se majitelem hradu. A za svým snem si šel vytrvale. Miroslav Šuhaj si před pár lety svůj sen splnil.

Tři roky mu trvalo, než mu Lesy České republiky „přikleply“ hrad, a tak teď vlastní zříceninu chřenovického hradu poblíž Ledče nad Sázavou. Je to jedna z mála památek, která je v době covidu neomezeně přístupná návštěvníkům. „Návštěvnost se od loňského roku zvedla, někdy až nepříjemně,“ přiznává Šuhaj.

Hrad zpustl v první polovině 16. století. „Z původního hradu se dochovala věž a zbytky zdí, ale problém je v tom, že spousta pozůstatků se zahrabala a zasypala na počátku 20. století, kdy tam místní budovali taneční parket. Údajně se tam hrálo i divadlo.“

Příroda v okolí je okouzlující a panuje tam klid, ty nejhezčí výhledy jsou ze strážní věže, která se momentálně opravuje. Na jejím vrcholu se dá i přenocovat. Věž je 20 metrů vysoká a na východní straně má vstupní bránu.

Jakou proměnou prošel hrad za dobu, co ho Miroslav Šuhaj vlastní? Co na tento nápad říkala jeho početná rodina? A jaké roční období má na hradě nejraději? To prozradí v rozhovoru s Lucií Hostačnou majitel hradu Chřenovice – profesí učitel matematiky a fyziky.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.