Na veletrhu v Brně představili chytré roboty. Umí hrát basketbal i natočit pivo

14. září 2015

Roboti, kteří se běžně používají v továrnách, se dají zapojit i do běžného života. Návštěvníky o tom přesvědčili vystavovatelé na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na tamním výstavišti předvedli lidem, že s robotem můžou i sportovat anebo si od něj nechat načepovat pivo.

Zájemci mohou například na brněnském veletrhu vyzvat robota k duelu v hodu na koš. Stroj je ale obvykle hravě porazí.

„Tahle hra vznikla kvůli tomu, abychom ukázali, jak je robot přesný a že nemine koš. Normálně je určený do průmyslu pro aplikace jako svařování, bodové svařování a cokoliv dalšího, co si zákazník objedná,“ vysvětlil pravý účel robota servisní technik Petr Šťastný.

Na nastavení robota se podílel i italský hráč NBA. K nezvyklým úkonům jsou tu naprogramovány i další stroje, jako je například linka složená ze tří robotů, kteří vyrábí sklenice z plastových granulí.

„Do sušičky nasáváme polykarbonátový granulát. Vysušený materiál putuje dále do vstřikovací jednotky, která materiál nataví a vstříkne do předem definované formy,“ popsal proces ředitel výrobní firmy Petr Betáš.

Lidé si můžou nově vylisované sklenice odnést domů. Kdo na veletrh nepřijel autem, tomu další stroj do sklenice natočí i pivo.

„Na tuto linku potom navazuje šestiosý robot, který tuto plnou sklenici s pivem z pásu odebere a položí ji na stůl k dalšímu upotřebení,“ dodal Betáš.

Další z představených robotů by se ale bez lidské ruky neobešel. Je totiž unikátně navržen ke spolupráci s člověkem a vyrábí třeba elektrické zásuvky. Sám o sobě nedovede fungovat.

„Tam, kde člověk založí zásuvku, hned po něm na stejném místě operuje robot a obráceně. Kde byl robot, tam zase člověk něco odebírá,“ řekl robotik Michal Svoboda.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio