Na Velehrad míří desetitisíce poutníků. Večer tam nebudou smět auta

4. červenec 2013

Desetitisíce poutníků dnes míří na Velehrad, aby společně oslavili příchod svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Zvýšená bezpečnostní opatření budou provázet i tradiční Dny lidí dobré vůle. Policie má kvůli akci v terénu dvě stovky mužů. Rozsáhlá opatření se týkají dopravy i bezpečnosti.

Psovodi, pyrotechnici, kriminalisté v civilu nebo také kamery s nočním viděním a vrtulník, to je síla, kterou policie použije k zajištění klidného průběhu křesťanského setkání.

Letos poprvé vyroste za bazilikou Nanebevzetí Panny Marie stanové městečko. I na něj budou policisté dohlížet, aby se nestalo terčem zlodějů. „Budeme dohlížet fyzicky, kde budou hlídky policie, v noci použijeme dalekohledy s nočním viděním,“ uvedl vedoucí územního odboru policie v Uherském Hradišti Tomáš Indra.

Pro autobusy a osobní vozidla policie připravila hned několik odstavných parkovišť. Ta vzniknou uzavřením obchvatu Starého Města, směrem z Tupes na Velehrad na travnaté ploše u fotbalového hřiště a stejnému účelu poslouží také uzavřená silnice z Velehradu na Salaš a Jalubí.

Plynulost dopravy bude shora sledovat vrtulník. „Budeme mít zajištěný vizuální přenos z vrtulníku, to znamená, že veškerá parkoviště budeme nepřetržitě monitorovat, budeme vidět, jak se nám plní a budeme moci lépe koordinovat dopravu v okolí celého Velehradu,“ řekl vedoucí cizinecké policie z Krajského ředitelství ve Zlíně Rostislav Neubauer.

Řidiči, kteří do těchto míst přijedou po 17. hodině, už budou mít smůlu, město bude pro osobní dopravu uzavřené. Omezení skončí úderem páteční 17. hodiny.

Konstantin (Cyril) a Metoděj
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio