Na univerzity se v malých skupinách vrátili někteří vysokoškoláci. U vstupu je zkontroluje termokamera

Zpátky na univerzity se dnes (20. dubna) vrátili někteří vysokoškoláci. Na základě rozhodnutí vlády mohli do školy znovu přijít studenti posledních ročníků.

Povolené mají individuální aktivity, například konzultace s vyučujícími, zkoušky nebo návštěvy laboratoří a knihoven. U každé z činností se ale naráz může sejít maximálně pět lidí.

Mezi prvními se dnes do školy vydal Ondřej Kunický, který dokončuje magisterské studium na Vysokém učení technickém v Brně. Do laboratoře potřeboval kvůli diplomové práci, ve které navrhuje nový model mechanického srdce. „Přes měsíc jsem tu nebyl… a byl jsem smutný, že nebudu moct dokončit experiment, takže jsem rád, že si to teď můžu vyzkoušet.“

Při návštěvě školy musí studenti dodržovat řadu hygienických opatření. U vstupu do budovy si tak Ondřej vydezinfikoval ruce, prošel okolo termokamery a na závěr elektronicky potvrdil, že nemá žádné příznaky virového onemocnění. „V případě, že by si před termokameru stoupl někdo se zvýšenou teplotou, tak má ostraha pokyn ho nevpustit do budovy,“ vysvětluje manažerka marketingu VUT Iveta Zieglová.

Podobná pravidla v Brně nastavily i další univerzity.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio