Na uložení brambor je nejlepší sklep. Vhodné jsou i krechty a na balkónech zateplené bedny

3. listopad 2018

Právě teď, na podzim, je nejvhodnější doba pro uskladnění zásob brambor na zimu. Dobře uložené hlízy mohou v dobrém stavu vydržet až do léta, a v každém případě vyjdou levněji, než kupované po kilogramech v obchodě. Samozřejmě je ale třeba znát několik pravidel.

Ladislav Dufek předsedá základní organizaci zahrádkářů v Telči na Vysočině. Sám má velkou zahradu s několika druhy jablek a brambor. A samozřejmě dalšího ovoce a zeleniny. Brambory ukládá do podzemního sklepa, který je mimo dům. „Nesmíte nikdy skladovat brambory spolu s jablky,“ upozorňuje zahrádkář. Takové jablko přebere pach brambory, a už není dobré.

Brambory k uskladnění se musí nechat vydýchat

Pokud si člověk brambory pěstuje sám, nebo je koupí hned po vyorání z pole, musí počítat s tím, že se musejí vydýchat. To znamená, že leží asi čtrnáct dní na vzduchu. Potom teprve mohou do sklepa. Ve sklepě mohou ležet na hromadě nebo v bedýnkách. Vrstva by ale neměla být vyšší než osmdesát centimetrů. Kdo nemá sklep, může brambory uložit do krechtu. „To je stará osvědčená metoda,“ říká Ladislav Dufek. Funguje to tak, že se v záhonu vykope díra, na dno se položí rošt, na něj asi osmdesáticentimetrová vrstva brambor, kterou je třeba pokrýt asi třiceti centimetry slámy. Celé se to pak zahrne hlínou. Takový krecht zvenku vypadá jako brázda, ze které se brambory od okraje postupně odebírají. „Musíte to zase přihrnout, aby to nenamrzlo,“ upozorňuje zahrádkář.

Teplota, při které jsou brambory uložené, by neměla klesnout pod čtyři stupně Celsia. Namrzlé brambory zesládnou. „Nevyhazovat! Dát je do pokojové teploty kolem dvaceti stupňů, a během týdne se srovnají,“ radí Ladislav Dufek. 

Pro uskladnění jsou vhodné brambory poloranné, polopozdní a pozdní, ze kterých Ladislav Dufek doporučuje především poloranné odrůdy Antonie a Dali. Jsou to zároveň brambory univerzální, které je možné použít jak na salát, tak na přílohu i kaši. Pokud si člověk neví rady, je dobré poradit se ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě.   

 

Spustit audio