Na přijímací zkoušky na konzervatoř jsem si vybral něco z Já, písnička, vzpomíná s úsměvem operní pěvec Adam Plachetka

27. listopad 2021

Na konzervatoř ho málem nevzali, přesto se stal jedním z nejžádanějších operních pěvců doma i v zahraničí. Hostem Lenky Vahalové byl Adam Plachetka. Řeč byla třeba o nové knize s názvem To je klasika! Nevážné rozmluvy o vážné hudbě.

S nápadem na napsání knihy nepřišel sám Adam Plachetka, oslovilo ho totiž nakladatelství. Myšlenka se mu líbila, na paměti se ale ještě necítil, raději jako téma navrhnul popularizaci vážné hudby. Kniha rozhovorů To je klasika! vznikla ve spolupráci s jeho spolužákem z konzervatoře, mimo jiné hudebním redaktorem Českého rozhlasu, Vojtěchem Babkou.

„Máme k sobě blízko už léta, lidsky i humorem, díváme se na svět v mnoha ohledech stejně. Přišel mi nezaměnitelný v tom, že o hudbě hodně ví, umí to podat přístupnou formou, líbí se mi, jak píše,“ vypočítává Adam Plachetka.

Humorné přijímací řízení na konzervatoř

Dnes úspěšný a známý operní pěvec se na konzervatoř málem nedostal. „Šel jsem úplně bez přípravy a trošku z hecu, jenom jsem chtěl jít na školu, kde studoval v té době kamarád. Je pravda, že o rok později mě čekalo drsné prozření, protože jsem měl pocit, že musím být geniální dítě, když mě vzali bez přípravy. Po roce studia mi pan profesor řekl, že ten hlas už je docela uvolněný, tak se můžeme začít učit zpívat. Pochopil jsem, že nejsem ani na začátku.“

Přijímací řízení na konzervatoř obsahovalo lidovou a umělou píseň. „Já jsem vůbec nevěděl, co znamená umělá, takže jsem si vybral z Já, písnička a odprezentoval jsem to tam a nikdo vlastně nechápal, co tam dělám,“ směje se. Po teoretické stránce byl ale připraven dobře a na konzervatoř ho přijali.

Koronavirus znamenal zastavení, ale hezké

Pandemie koronaviru pro něj znamenala velkou změnu a úbytek práce, měla však i pozitivní vliv. „Koronavirus se mnou zatřásl hodně, ale hrozně hezky. Já jsem se vlastně poprvé v dospělém životě zastavil, zjistil jsem, že mě hrozně baví být s rodinou. Bral jsem to jako součást profese, že se tolik nevidím s dětmi. Myslel jsem si, že to jinak nejde. A teď tedy musím upřímně říct, že po tom, co jsem zjistil, že to jinak jde, tak se mi do toho kolotoče nechce úplně ve velkém vracet.“

Na začátku roku 2022 by ho ale už měla čekat vystoupení v Bostonu a New Yorku. Vše záleží na aktuální pandemické situaci.

Plánuje zopakovat koncert Bez mantinelů, kterým vyprodal O2 arénu? Co pro něj znamenal profesor Luděk Löbl? A jak zraje jeho hlas? Poslechněte si v rozhovoru Lenky Vahalové  operním pěvcem Adamem Plachetkou.

autoři: Lenka Vahalová ,