Na pomoc se zateplením nebo pořízením fotovoltaiky půjčí domácnostem ve Vsetíně peníze radnice

30. červen 2022 10:49

Obyvatelé Vsetína si mohou od města půjčit peníze i na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku.

Obyvatelé Vsetína si budou moci nově půjčit peníze na obnovitelné zdroje energie, tedy také na pořízení tepelného čerpadla nebo na fotovoltaické panely. Město rozšířilo možnosti čerpání peněz z Fondu rozvoje města Vsetín. Jak uvedl starosta Jiří Růžička z KDU-ČSL, žadatelé z tohoto fondu mohou nově získat zápůjčku celoročně, a to až do výše 400 tisíc korun.

Vsetín je jedním z prvních měst, které lidem tento druh pomoci nabízí. Půjčky určené na podporu obnovitelných zdrojů energie jsou dalším krokem radnice, který vychází ze schválené Strategie města Vsetína v souvislosti se změnami klimatu. A nyní taky o formu pomoci lidem s financováním vysokých nákladů na vytápění. Město přitom samo hledá peníze na pokrytí zvýšených nákladů městských ogranizací.

Město poskytne občanům výhodnější půjčky z Fondu rozvoje města Vsetín. Ten už má radnice několik let. Podmínky ale zastupitelé na svém posledním zasedání změnili. Nově mohou žadatelé získat půjčku celoročně, radnice rozšířila taky možnosti na co si půjčit a zvedla jejich horní hranici.

O zateplování, výměnu zdroje tepla či pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny mají lidé ze Vsetína velký zájem, často využívají kotlíkových dotací nebo program Nová zelená úsporám. Tyto programy ale většinou vyžadují spolufinancování, na které ale lidé nemají peníze. Právě to by mohla půjčka od města vyřešit.

Kolik si budou moci lidé půjčit peněz?

Částka se pohybuje od 30 do 400 tisíc korun. To je asi o 25 % více než byl původní strop. Radnice čátku navýšila z důvodu rostoucích cen materiálů ve stavebnictví, které v dubnu letošního roku podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 25 %.

Zastupitelé ale taky schválili zvýšení úrokové sazby. Oproti dosavadním 2 až 3 % se úroková sazba nyní pohybuje od 4 do 5 %. To je pořád výhodnější než v případě spotřebitelských úvěrů u bank, kdy se půjčky pohybují okolo deseti procent.

Spustit audio

Související