Na pohovce Jožky Kubáníka: O mapách

V sobotu 1. října jsme si s hosty Pohovky povídali o mapách. Turistickými mapami nás provedla Tereza Novotná, s Lukášem Hejlíkem jsme pak nahlédli do jeho unikátní gastromapy.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O mapách

Jako malý kluk jsem navštěvoval turistický oddíl Tuláci. Často jsme chodili na výlety, hráli jsme různé bojové hry a občas jsme také bloudili. Jednou se nám ztratila spolužačka Katka a dlouho jsem si myslel, že ji v lese sežrala dravá šelma, protože pak dlouho nechodila do školy, ale před časem jsem ji potkal ve městě s baťůžkem na zádech, a vypadalo to, že se zrovna vrátila, tak mě to po těch letech uklidnilo.

Píšu to ale proto, že jsem si v souvislosti se zmiňovaným turistickým oddílem vybavil jeden závod, šlo vlastně o orientační běh, kdy jsme vybíhali s odstupem několika minut a měli se podle mapy dostat do cíle. Protože jsem byl ale chlapec neduživý, uprosil jsem spolužáky, aby na mě v lese počkali, jelikož jsem se bál, že už nikdy nenajdu cestu domů. A oni byli tak laskaví, že opravdu po vyběhnutí čekali různě za stromy, za keři a za ploty, abych měl jistotu, že se neztratím. A kvůli tomu ale nabrali celkem velké zpoždění, a jelikož jsem vybíhal úplně poslední, tak jsem do cíle logicky doběhnul s nejlepším časem a vyhrál jsem.

Myslím, že se na mě tenkrát mí záchranáři trochu zlobili, protože to vnímali jako podvod, ale přísahám, že jsem si to neuměl spočítat, jelikož jsem byl i na matematiku trouba. Dostal jsem ale cestovní hru Člověče, nezlob se!, což měli dostat spíš mí spolužáci, ale rád jsem jim je pak aspoň půjčoval. Celé to vyprávím proto, že vidím každou chvíli v různých televizních pořadech, jak lidé vyrážejí do přírody a objevují její krásy a já si vždycky říkám - bacha, bacha, abyste nedopadli jako Katka a neobjevili se až po mnoha letech.

A tak jsem si řekl, že nejnovější Pohovku věnuji mapám, protože umět dobře číst z map je k nezaplacení. Mým prvním hostem bude herečka Slováckého divadla Tereza Novotná. Mnozí ji znáte z komedií Perfect Days či Úča musí pryč!, ale ona je i dobrovolnicí, která maluje turistické značky, abyste nezabloudili. A druhým hostem bude Lukáš Hejlík. I on je herec a vy si jej určitě pamatujete ze seriálů Ordinace v růžové zahradě, Ošklivka Katka, či Terapie, ale Lukáš je také vášnivým milovníkem dobrého jídla, píše o něm zajímavé texty a vytváří tak unikátní gastromapu.

A tak se poptám i na to, jak nezabloudit v tom obrovském množství chutí, které se na nás všude valí.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související