Na pěknú notečku z obýváku zpěvačky a cimbalistky Zuzany Lapčíkové

15. březen 2023

Zpěvačka a folkloristka Zuzana Lapčíková nás uvítala v domě ve své rodné obci Topolná na Uherskohradišťsku. Poslechněte si další speciál pořadu Na pěknú notečku.

Lapčíková (*1968) je absolventkou gymnázia v Uherském Hradišti a brněnské konzervatoře, kde se věnovala hře na cimbál. „Jako malá jsem chodila pod okno hospody, kam mi dali stoličku, abych viděla, a tam jsem cimbál slyšela poprvé – už v raném věku mě to okouzlilo!“

Dále studovala etnologii a hudební vědu na Masarykově univerzitě. Cimbál ve spojení s jejím zpěvem je hlavním motorem uměleckého konání této všestranně tvůrčí osobnosti, kterou Lapčíková bezpochyby je.

Zuzana Lapčíková

Svou invencí posunula a prosadila cimbál v různých hudebních žánrech. Její umělecký záběr je obdivuhodně široký: spolupracuje jako zpěvačka, instrumentalistka, autorka či scenáristka s uměleckými institucemi a osobnostmi. Lidová kultura i artificiální hudba je jejím základním stavebním kamenem dalšího tvoření, její diskografie čítá přes třicet titulů. Věnuje se také pedagogické činnosti na základní umělecké škole.

Spustit audio

Související