Na Památný den sokolstva upozorňuje tři sta vlajek na brněnských tramvajích i informační bannery

Poprvé jako významný den České republiky se dnes připomíná Památný den sokolstva. Ten odkazuje na noc ze 7. na 8. října roku 1941, kdy nacistická tajná policie gestapo zahájila akci, při které pozatýkala zhruba 1 500 členů tělovýchovné jednoty. Velká část z nich následně zemřela ve vězeních či koncentračních táborech.

Na tramvajích vlají zmenšeniny dvou vlajek: české i sokolské

Celý den budou po městě jezdit tramvaje s vlaječkou sportovní organizace a v sedmi ulicích pojmenovaných po významných Sokolech najdou lidé bannery s informacemi o mužích, po kterých se daná místa jmenují.

Památný den Sokolstva zařadili senátoři mezi významné dny letos v lednu, významných dnů České republiky je tak v tuto chvíli třináct. Patří mezi ně například 16. leden jako připomínka upálení Jana Palacha, ale také některé mezinárodní svátky, například březnový mezinárodní den žen.

V Brně se památný den Sokolstva připomíná různými způsoby. Každý, kdo dnes uvidí po Brně jezdit tramvaje, si může všimnout toho, že na nich vlají malé vlajky České obce sokolské. Při chůzi po městě můžou lidé narazit na některý ze sedmi informačních bannerů v ulicích, které jsou pojmenované po Sokolech zavražděných v době druhé světové války. Takže například v ulici Grohova se dočtete, o životním příběhu Vladimíra Groha. Výstava přiblíží také osudy Jana Uhra, Karla Tomeše, Vojtěcha Rosického, Václava Bureše a Bohumila Kladiva. Do Brna také dorazí delegace Sokolů ze zahraničí, kteří se odpoledne zúčastní pietního aktu v bývalé věznici na Cejlu, kde byli jejich předchůdci také vězněni a mučeni.

Budova Sokola I na ulici Kounicova v Brně

Sokolské jednoty napříč republikou, tedy i ty jihomoravské, se připojí k Večeru sokolských světel. Při ní se vypouštějí malé lodičky nebo lampionky se zapálenou svíčkou, které mají symbolizovat duše lidí zavražděných nacisty. Někde už tuto ceremonii udělali v předstihu, například v Židlochovicích nebo ve Svitávce na Blanensku. Dnes večer se takto lidé sejdou třeba v Tišnově či Hodoníně. Každý se taky může k památnému dni Sokolstva připojit tím, že si na oblečení připne speciální kokardu, tedy odznak s logem sportovní organizace.

autor: dan
Spustit audio