Na opravy hradu Veveří přispěje letos osmi miliony i stát

Hrad Veveří letos čekají další záchranné práce. Minulý rok byly v památce u Brněnské přehrady opraveny například stropy v hlavním paláci, některé omítky a zrestaurovány byly také vzácné fresky v jídelně. Letos hrad dostane od města Brna 4 milióny korun na novou turistickou cestu pro pěší a cyklisty.

Na rekonstrukce hradu Veveří přispěje osmi miliony korun také stát. Valná většina peněz půjde na opravy krovů a střechy takzvaného Anglického traktu. " Bude to zároveň příprava na další využití, protože ta střecha skrývá krásnou dvoupatrovou půdu z osmnáctého století a já bych v tomto prostoru měl jednou velice rád galerii pro obrazy a fotografie," uvedl kastelán Petr Fedor.

Další část peněz by měla jít na romantickou vyhlídkou terasu. "K tomu bychom chtěli využít prostředky z Magistrátu města Brna," říká Petr Fedor. Jedná se o relativně mladou stavbu, protože vznikla teprve na začátku devatenáctého století. Nicméně je velice poškozená a hrozí, že se do značné míry začne rozpadat. "Zároveň je to jedna z nejhezčích vyhlídkových možností z hradu, protože je odsud krásně vidět do kaňonu řeky Svratky a je to nejčastěji navštěvované místo všemi návštěvníky," doplňuje kastelán Fedor.

Turistická sezóna začíná letos na hradě Veveří už v dubnu, a to takzvanými dubnovými víkendy. "Pro návštěvníky chystáme například výstavu historických fotografií, dále chceme doplnit současnou prohlídkovou trasu nábytkem, který se nám podařilo do značné míry přesunout z míst, kam byl odvezen před šedesáti sedmdesáti lety," vypočítává Petr Fedor. Nábytek, obrazy a nebo kusy nádobí jsou sice ve velice špatném stavu, ale návštěvníkům předvedeny budou. "Chceme to uskutečnit hlavně proto, aby příchozí věděli, že hrad Veveří nebude do budoucna prázdný a také, aby si mohli uvědomit a udělat představu, jak kdysi ty interiéry musely být krásné," dodává kastelán Petr Fedor.

autor: Michal Záboj
Spustit audio