Na moravskou notu: zdravice Jožkovi Černému

14. březen 2018
Na moravskou notu

Rozhlasové nahrávky populárního zpěváka lidových písní Jožky Černého.

Ve středu oslavil populární zpěvák lidových písní Jožka Černý své 76. narozeniny, tudíž je celá Moravská nota ve znamení jeho nahrávek.

Rodák z Čejče se jako zpěvák projevoval od dětských let. Poprvé veřejně vystoupil už jako čtyřletý na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici a o dva roky později, v roce 1948, se stal vítězem strážnické soutěže dětských zpěváků. Výrazně ho ovlivnila starší sestra Květa, rovněž zpěvačka, se kterou často vystupoval.

S Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLN) začal Jožka Černý spolupracovat v 60. letech, s ním také spojil největší část své pěvecké kariéry a dostal se do výrazného povědomí posluchačů.

V rozmezí let 70. a 80. let, kdy byla tato spolupráce nejintenzívnější, se stal jednou z nejvýraznějších tváří orchestru a významným popularizátorem lidové písně.

Brněnský rozhlasový archiv nakonec čítá přes 300 nahrávek tohoto interpretačního spojení. Jeho libozvučný lyrický tenor vyniká jak v písních táhlých, tak v písních rytmických.

Díky svým interpretačním schopnostem, výraznému pěveckému projevu a hlasovému rozsahu se Jožka Černý řadí mezi nejvýznamnější folklorní zpěváky své generace. V průběhu let se stal jedním z nejoblíbenějších a nejuznávanějších zpěváků lidových písní, dokázal oslovit masy posluchačů.

Před spoluprací s BROLNem (a paralelně s ní) po celá léta vystupoval s řadou dalších cimbálových nebo i dechových muzik. Zpočátku to byla především cimbálová muzika Břeclavanu s primášem Jožkou Kobzíkem.

Po celou pěveckou kariéru se orientuje především na prezentaci lidových písní z Podluží, ale svůj pěvecký repertoár čerpá i z okolních národopisných regionů včetně slovenské strany Pomoraví.

autor: Petr Mička | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související