Na Moravě začaly žně. Někde jsou sklizené první hektary, práce ale brzdí deště

Zemědělcům začaly žně. Jako první vyjíždějí sklízet ozimý ječmen na jižní Moravě a v jižních Čechách. Kombajny v polích i na silnicích uvidíme zhruba o týden dřív než v posledních dvou letech.

Práci zemědělcům z Bulhar zkomplikovaly noční a ranní bouřky. Na betonových cestách jsou kaluže vody. Kde jsou jinak prašné cesty, je momentálně bláto a stopy po pneumatikách traktorů.

Zemědělci proto musí čekat, až pole s ječmenem vyschne. Mokré klásky se totiž hůř kombajnem sečou, navíc s větší vlhkostí hrozí i tvorba plísní nebo rozvoj škůdců na zrnech. Kombajn je tak přistaven u brány, elektrikář v něm ještě některé součástky seřizoval, aby případná závada nezbrzdila sklizeň, která letos začne o zhruba týden dřív než v minulých letech.

Začátek sklizně v zemědělském družstvu v Bulharech na Břeclavsku

Jak se projevilo sucho, které na jaře zemědělce zasáhlo? 

Podle průběžných dat meteorologů napršelo za květen skoro stejné množství deště jako za první čtyři měsíce letošního roku. Jihomoravský kraj tak patří k těm nejsušším vůbec. Jelikož na jaře nebyla voda, ječmen neměl dostatek síly na to, aby udělal dostatek takzvaných odnoží. Pokud ano, tak velmi rychle zaschly. Pole nejsou tak hustá a na jednom hektaru roste méně klasů, než bývá v jiných letech zvykem.

Dokážou zemědělci odhadnout ztráty, které jim sucho způsobilo?

Prozatím jen velmi těžko. Jsme teprve na začátku sklizně a úroda se počítá, až když je všechno z polí sklizeno. Zemědělci z jižní Moravy se ale už v minulých týdnech shodovali, že úroda ozimů bude průměrná, možná i podprůměrná v závislosti na lokalitě a kvalitě půdy. Při finálním sčítání výnosů je potřeba započítat také náklady – i zemědělců se výrazně dotklo například dvojnásobné zdražení nafty nebo až čtyřnásobné zdražení hnojiv.

Přeháňky v posledních týdnech nepomohly

Ozimému ječmenu pomohly přeháňky jen minimálně. Voda ale pomáhá dalším plodinám, především těm, které vyseli zemědělci na jaře, nebo mají šanci ještě dozrávat. Například kukuřice je na většině Moravy zdravě zelená a rychle roste. To stejné platí pro slunečnici. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související