Na kontroly stavu kolotočů obchodní inspekce nemá kompetence, potvrdila nehoda v Zaječí

4. červenec 2017

Po víkendové nehodě pouťové atrakce v Zaječí na Břeclavsku úřady potvrdily, že jen obtížně zajišťují kontroly technického stavu kolotočů a podobných zařízení.

V Zaječí se zranilo sedm lidí, když se atrakce nečekaně uvolnila. Sedačky se přitom dostaly blíž k zemi - a lidé sedící na nich naráželi nohama do hrazení. Kolizi nezabránilo ani okamžité nouzové zastavení atrakce.

Podobné atrakce zčásti kontroluje Česká obchodní inspekce. Ta ale říká, že její pracovníci se soustředí především na průkazy a dokumenty. Podle mluvčího Jiřího Fröhlicha nemají oprávnění, aby kontrolovali technický stav zařízení. Podobně to nedělají ani třeba u aut taxislužby.

„Provozovatelé často cestují a jednotlivé konstrukce několikrát měsíčně znovu montují. A zkrátka není v silách inspektorů zkontrolovat třeba dotažení šroubů v desetimetrové výšce,“ potvrdil Českému rozhlasu. „Žádný zákon neukládá České obchodní inspekci tyto technické kontroly provádět. Dokonce ani není ze zákona žádná možnost sankce, kterou by ČOI mohla uložit za zjištění,“ dodal. Soustředí se však třeba na dodržení bezpečné vzdálenosti, bezpečnost nástupu a výstupu pasažérů a další opatření.

Norma existuje, ale vše je na odpovědnosti provozovatelů
Existuje technická norma, která provozovatelům ukládá pravidelné roční kontroly. Její plnění ale závisí na provozovatelích. Potvrdili to zástupci Strojírenského zkušebního ústavu v Brně. Tento státní podnik má akreditaci ke kontrolám prostředků lidové zábavy, jak bývají kolotoče a další atrakce označovány.

Kolotoče nespadají ani do gesce Technické inspekce České republiky, která jinak kontroluje třeba výtahy a další zařízení. Atrakce musí pouze splnit předpisy při uvedení do provozu, což potvrzuje známá značka shody (písmena CE).

Atrakce v Zaječí, kde se zranilo sedm lidí.

Roční kontrolu si provozovatel může, ale nemusí nechat vyznačit do průkazu atrakce. Potvrdil to inspektor Libor Grygerek z certifikační společnosti TÜV SÜD.

O tom, kdo může za uvolnění atrakce v Zaječí, tak rozhodne policie a případně soud. Kriminalisté stav zařízení zdokumentovali. „Zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V rámci šetření byl přibrán znalec z oboru strojírenství, který by se měl vyjádřit k příčině posunu atrakce,“ potvrdila dnes policejní mluvčí Kamila Haraštová. U provozovatele policie udělala zkoušku na alkohol, a to s negativním výsledkem.

Provozovatele ze Zaječí inspekce zatím nekontrolovala
Obchodní inspekce sdělila, že provozovatele konkrétní atrakce letos ani v minulosti neprověřovala. Neeviduje ani žádné stížnosti nebo podněty k jeho kontrole. Navíc podle mluvčího inspekce Fröhlicha je pravděpodobné, že i kdyby zrovna tuto zábavu inspektoři kontrolovali, tak problém, kterým zřejmě bylo špatné ukotvení atrakce, by stejně neodhalili.

Samotného provozovatele se Českému rozhlasu nepodařilo kontaktovat.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Miloš Šenkýř , jel
Spustit audio