Na Karlův most dohlížejí tři strážkyně. Jedna od Starého Města, dvě z Malé Strany

1. září 2021

Na pražském Karlově mostě stojí tři strážkyně – mostecké věže. Nejstarší z nich, stojící na Malé Straně, je také nejmenší. Říká se jí Juditina. Stávala už na bývalém mostě stejného jména. Druhou mosteckou věž nechal na malostranském břehu postavit Jiří z Poděbrad. Staroměstská věž na opačné straně mostu má jako jediná bohatou výzdobu. Ale jen z jedné strany. Z té druhé ji totiž ostříleli Švédové.

Staroměstská mostecká věž patří k nejpůsobivějším gotickým dílům na světě. Spolu s mostem ji nechal vybudovat císař Karel IV. Brána do Starého Města pražského byla zároveň obloukem, kterým procházeli čeští králové na své korunovační cestě městem do Chrámu svatého Víta na Pražském hradě.

Se stavbou věže se začalo nedlouho po položení základního kamene Karlova mostu v roce 1357. Dokončena byla ještě za života Karla IV., jeho syn Václav ji nechal už jen dozdobit.

Staroměstská mostecká věž se začala stavět společně s mostem

Staroměstská mostecká věž byla několikrát svědkem historických událostí. Na konci třicetileté války roku 1648 odolala část města na pravém břehu švédskému vojsku i díky ní. Při švédském ostřelování věže byla ale poničena unikátní gotická výzdoba jedné její strany. Podruhé se věž zapsala do historie roku 1848, kdy u ní povstalci bránili průchodu rakouských jednotek přes most.

Malostranská mostecká věž na druhém břehu Vltavy je nejmladší částí celého Karlova mostu. Byla postavena po roce 1464 na náklady českého krále Jiřího z Poděbrad. A to na místě starší románské věže, která byla vybudována společně s nižší věží.

Prohlížet si mostecké věže Karlova mostu můžete i z paluby lodí při vyhlídkových plavbách

Spolu se starší Juditinou věží chránila bránu, kterou se vstupovalo na Malou Stranu. Malostranská věž sloužila jako sklad a požární hláska. Původně měla být osazena plastikami, připravené niky pro umístění soch ale zůstaly prázdné. Pravděpodobně tehdy došly peníze.

Juditina věž byla součástí Juditina mostu, předchůdce dnešního mostu Karlova. Vybudována byla v románském slohu ve druhé polovině dvanáctého století. Po roce 1591 prošla renesančními úpravami. Dnes v ní sídlí sdružení Klub Za starou Prahu.

Staroměstskou i Malostranskou mosteckou věž si můžete prohlédnout v březnu a v říjnu denně mezi desátou a dvacátou hodinou, od dubna do září dokonce až do deseti do večera. Od listopadu do února jsou věže zpřístupněny mezi10. a 18. hodinou.

Spustit audio