Na jižní Moravu dorazila další várka vakcín, očkovací látky je méně oproti předchozím týdnům

Na jižní Moravu včera (20. ledna) dorazila další várka vakcín proti covidu-19. Oproti předchozím týdnům je ale očkovací látky výrazně méně. Na vině je omezení dodávek od firem Pfizer a BioNTech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO taky oznámil chystané změny ve způsobu rezervace k termínům očkování.

Snížení dodávek se v kraji projevilo ve Fakultní nemocnici Brno. Celkem do ní včera odpoledne dorazilo necelých pět tisíc dávek. To je zhruba polovina toho, co dostávala v minulých týdnech. To číslo se i tak může zdát poměrně vysoké, ale je třeba doplnit, že přes fakultní nemocnici jdou dodávky i do dalších zdravotnických zařízení v kraji a zejména pak do očkovacího centra na výstavišti.

Na všech těchto místech tedy musí počítat s menším počtem dostupných vakcín. Novou várku už dostala i druhá brněnská fakultní nemocncie – svatoanenská. Ta si jako jediná další v kraji zajišťuje dodávky sama. Ta včerejší obsahovala necelého dva a půl tisíce dávek. To je zhruba tolik, kolik očekávala.

Jaký to bude mít vliv na počty očkovaných?

Komplikace to bude zejména pro očkovací centrum na brněnském výstavišti, které Fakultní nemocnice Brno provozuje. Kvůli menšímu počtu vakcín totiž nebude moct v příštím týdnu rozšířit kapacitu očkování pro registrované seniory, jak měla původně v úmyslu. V tomto týdnu ji tam dostává denně 100-150 lidí. Ti senioři, kteří už ale mají zarezervovaný termín, o něj rozhodně nepřijdou.

Rozšířit kapacity ale není možné i kvůli tomu, že část té aktuální dodávky vakcín si musí nemocnice nechat na přeočkování svých zdravotníků druhou dávkou, se kterým začala tento týden. A pro stejný účel ji plánuje dávat i dalším nemocnicím, které už dříve zásobila pro první dávku. Naopak svatoanenská nemocnice mohla díky nové dodávce vakcín upravit kapacitu pro očkování registrovaných seniorů. Do konce tohoto týdne z původních 50 na 100 denně.

Změny v rezervaci

Od 21. ledna se mění způsob rezervace na očkování. SMS zpráva s přístupovým kódem k rezervaci lidem nově nebude přicházet ihned po registraci do systému, ale až v době, kdy bude volný termín.

„SMS s PINem dva, takzvanou upozorňovací sms, dostanete až když je jistota, že je pro vás na daném místě očkovací termín. A to vede k tomu, že každý, kdo dostane tuto zprávu, tak může mít jistotu, že svůj očkovací termín při přihlášení do systému vždy obdrží,“ vysvětluje ministr Jan Blatný za ANO.

Blatný taky oznámil, že seniorům nově registrovaným k očkování bude termín přidělován podle věku – tedy nejdříve těm starším. Termín pro druhou dávku vakcíny dostanou za 28 dní.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související