Na jižní Moravě organizují pomoc vyplaveným. Zatím ale neví, co přesně potřebují

8. červen 2013

Jižní Morava chystá pomoc Čechám postiženým povodní. Konkrétní věci ale zatím do vyplavených regionů neodešly. Organizátoři totiž nevědí, co přesně tam lidé potřebují, a neradi by postupovali chaoticky.

„My si umíme pomáhat. Jestli je to v Čechách, na Moravě – umíme držet při sobě. Pokud o něco jde, umíme se prostě dát dohromady a projevit pomoc,“ myslí si Ivana Holásková z oblastní pobočky Českého červeného kříže v Brně.

„Ve spolupráci hasičský záchranný sbor Jihomoravský kraj a náš oblastní spolek bychom zorganizovali sbírku humanitární pomoci pro postižené oblasti. Je to ale nastaveno tak, že čekáme na výzvu z těch oblastí, kterou pomoc oni budou potřebovat,“ dodává.

Na jihu Moravy tak zatím shromažďují údaje o jednotlivcích, firmách či obcích ochotných pomoci. Až přijdou z Čech konkrétní požadavky, zájemce osloví.

„My jsme určitě strašně rádi a vděčni za každou pomoc všem, kteří pomáhat chtějí, ale je opravdu potřeba počkat na to, až ze strany postižených oblastí vzejde požadavek,“ vysvětluje Ivana Holásková.

Na organizaci materiální sbírky pro vyplavené Čechy se podílí i jihomoravští hasiči. Nabízí také pomoc svých jednotek.

„Faktem je, že už od víkendu se nám hlásí velké množství jednotek sboru dobrovolných hasičů, které chtějí pomáhat, nicméně je potřeba tu pomoc nějakým způsobem koordinovat, což zajišťuje na místě povodní generální ředitelství hasičského záchranného sboru a operační středisko generálního ředitelství. My proto jenom shromažďujeme možnosti našich jednotek a tento soupis potom poskytujeme dál,“ upozorňuje za krajský sbor Jaroslav Mikoška.

Třetím pilířem pomoci jihomoravských hasičů je finanční sbírka. Na podporu vyplaveným se ale na jihu Moravy pořádají ještě další akce.

„Opravdu ta ochota je. Ať už je to finanční pomoc od jednotlivců, přijde babička a donese sto korun, protože to vidí v televizi, nebo přinese jeden kyblík a jeden hadr, ale je úžasné, že to lidé takto cítí a že to umí,“ konstatuje Ivana Holásková.

Povodňová konta
autoři: Vladan Dokoupil , Zuzana Plíšková
Spustit audio