Na jižní Moravě letos skončily opravy dálnice D1. Dělníci se na dálnici v příštím roce opět vrátí

27. listopad 2019

Na dálnici D1 v Jihomoravském kraji skončily letos všechny opravy. Silničáři dnes nad ránem odstranili poslední kusy značek a dočasných žlutých pásek. Řidiči by tak především v okolí Brna neměli kvůli rekonstrukcím stát v kolonách. Silničáři ale už nyní plánují další modernizaci.

„Omezili jsme provoz do jednoho pruhu. Aby tady nebyly kolony, tak to děláme přes noc,“ říká Miloslav Plevač, který na dopravní značení dohlíží. Společně se silničáři odstraní žluté pásky, které vyznačovaly provizorní pruhy. „Všechno se to bohužel dělá ručně, žádný přístroj na to není. Hlavně aby se nepoškodil ten asfaltový povrch. Od benzínky od 188. až po 194. kilometr. Ale ta páska má zhruba jenom 4,5 kilometru,“ dodává se smíchem Plevač.

Rozšířená dálnice

Skončily tak práce, které řidičům v tomto úseku komplikovaly cestu několik měsíců. Dělníci se na dálnici D1 u Brna vrátí nejdřív zřejmě v roce 2023, kdy se má podle Ředitelství silnic a dálnic začít rozšiřovat dálnice na tři pruhy v každém směru. Jihomoravští policisté mezitím silničáře požádali, aby jeden úsek dálnice – mezi exity na Bratislavu a Vídeň – provizorně rozšířili už nyní.

Podle mluvčího silničářů Jana Rýdla ale ještě není řešení schválené. „S policií jsme samozřejmě intenzivně jednali o této možnosti, zvažujeme ji. Šířková kapacita dálnice, podle norem to téměř neumožňuje, ale hledáme technické řešení, jak to udělat komfortní a přitom bezpečné.

Dělníci se na dálnici D1 v Jihomoravském kraji příští rok vrátí. Začnou s modernizací desetikilometrového úseku mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi.

autor: tip
Spustit audio