Na jihu Moravy začínají výlovy rybníků. Jaká byla letošní sezóna z pohledu chovatelů?

Jihomoravským rybníkářům letos chov ryb komplikovalo sucho. Do některých rybníků museli hospodáři přečerpávat vodu, jiné zůstaly zcela na suchu. Jaký byl letošní rok z pohledu chovatelů a ovlivní počasí cenu kaprů a dalších ryb?

Přestože letos pršelo o třetinu více než loni, některé jihomoravské rybníky opět zůstaly bez vody. Jiné by se zase neobešly bez přečerpávání vody. Nízké přítoky na některých rybnících potvrzují také vodohospodáři. Na minimální průtoky se v létě dostaly například řeky Velička, Želetavka nebo Jevišovka. 

Čtěte také

Loni v srpnu kvůli suchu utonuly desítky tun ryb v Nesytu na Břeclavsku. Úhyny byly i v dalších rybnících jižní Moravy. Obdobné problémy rybníkáři letos ale řešit nemuseli.

Někteří po zkušenostech z minulých let do některých rybníků ani ryby nenasazovali. Chovatelé na Hodonínsku pro změnu museli přečerpávat vodu do rybníků z malé vodní elektrárny na řece Moravě. Jinak by museli chov výrazně omezit. Na rybnících, které zásobují větší řeky, ale problémy nebyly. V přehradách, které právě tyto toky, jako například Svratku, nadlepšují, bylo totiž podle vodohospodářů i rybníkářů vody dostatek. 

Příznivá teplota vody pro chov

​V celoročním srovnání jsou průměrné teploty takřka totožné. Letošní jaro ale bylo výrazně chladnější než loni. Kvůli tomu ryby nedorůstaly tak rychle, jak by si chovatelé přáli. Naopak extrémně teplý byl červen a mírně nadprůměrné také léto. Rybáři tak museli omezovat příkrmy. Čím víc totiž ryby přijímají potravy, tím více spotřebují kyslíku na trávení. 

Ceny ryb

Podle odhadů rybníkářství by se cena ryb oproti předchozím letům měnit neměla. Nyní čekají na to, jaká bude poptávka například z Polska. Ceny pro spotřebitele ale nakonec stanoví obchodníci. 

autor: tip
Spustit audio