Na jihu Moravy stoupají hladiny řek. Meteorologové varují před povodněmi

Hladiny řek po vadtných deštích nadále stoupají. Třetí povodňový stupeň platí na Moravě, Veličce ve Strážnici a také na říčce Bělá u vodní nádrže Boskovice.

„Podle grafu to vypadá, že Velička už kulminovala, ale Moravu ta kulminace ještě čeká. Dle prognózy se dá očekávat, že bude docházet v průběhu dnešního dne ještě k vzestupům hladin právě vlivem dotoků z horní části povodí,“ doplňuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kvůli vydatným dešťům hasiči od noci vyjížděli zhruba k téměř 50 zásahům. Nejvíce práce mají na Blanensku a Hodonínsku, pomáhají s čerpáním vody ze sklepů nebo odklízením popadaných stromů.

„V Blansku jsme museli pytlovat a stavět provizorní protipovodňové stěny. V tuto chvíli nám další zásahy nepřibývají, ale během dne se to může změnit,“ říká mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Meteorogové varují až do odvolání před povodněmi na celém území Jihomoravského kraje (kromě Moravskokrumlovska). Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí pro Bučovicko, Hodonínsko, Břeclavsko a Veselsko. Hrozí vylití řek z koryt a zatopení níže položených oblastí.

autor: Hana Florianová
Spustit audio