Na jihu Moravy se návštěvám zavřou nemocnice i domovy pro seniory

Lidé, kteří mají své blízké v jihomoravských nemocnicích a v domovech pro seniory, mají o víkendu poslední šanci je navštívit. Pokud tam tedy návštěvy nezakázali už dřív.

Rozhodnutí Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje má přímý dopad na krajské nemocnice (Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kyjov, Letovice, Tišnov, Vyškov a Znojmo) a dále na krajské domovy pro seniory, což je většina těch mimo Brno.

Pro další instituce má doporučující roli, protože je zřizuje stát, města, církev, neziskové a soukromé organizace. Například v Brně většina domovů seniorů patří městu, které většinou v omezené míře návštěvy umožňovalo. Naopak většina nemocnic již návštěvy omezovala nyní.

Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje před chvílí kvůli nebezpečí šíření koronaviru zakázala návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory zřizovaných krajem.

Jak informovala mluvčí hejtmanství Monika Brindzáková, stejný postup doporučila také dalším zařízením bez ohledu na to, kdo je zřizuje.

Rozhodnutí bezpečnostní rady má platnost k 21. září, tedy k pondělí.

Velká část institucí už návštěvy omezila dříve, případně tam omezení platí dlouhodobě. Týka se to třeba Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nebo Psychiatrické nemocnice Brno.

Omezené návštěvy dosud umožňovala Fakultní nemocnice Brno, která je největším zařízením svého druhu na Moravě.

Přidal se i Masarykův onkologický ústav

Dnes zákaz oznámil také Masarykův onkologický ústav v Brně, který dlouhodobě patřil k benevolentnějším zařízením. Upřednostňoval pravidlo umožnit za stanovených podmínek návštěvy jako psychickou podporu pacientů. Teď bude smět návštěvu povolit ošetřující lékař.

Ve většině nemocnic nechávají výjimky pro cesty za pacienty v mimořádně vážném stavu.

autor: Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související