Na jihu Moravy je ode dneška v prodeji první letošní burčák
9. srpen 2019
Někteří vinaři na jihu Moravy začali v tomto týdnu se sběrem hroznů na burčák. Jeho výroba trvá v průměru čtyři až pět dnů.
Úrodu si zatím vinaři pochvalují, hroznů je prý dost. Místy už se ale objevují hladová hejna špačků, která umí keře za několik minut zcela očesat.
„Tato kulička má slabých 16, ideální by bylo, pokud by to mělo 20 nebo 25, čím více cukru, tím lepší. Na burčák ale těch 14 stačí,“ vysvětluje Miloslav Machuča z Úval u Valtic. Refraktometrem měří množství cukru ve šťávě.
Odrůda Irsai Oliver je společně s Muškátem moravským podle Machuči nejvhodnější odrůdou k výrobě burčáku, protože to jsou odrůdy silně aromatické a krásně voní.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V Íránu se ozvaly exploze. Podle médií protivzdušná obrana sestřelila tři drony nad Isfahánem
-
Závan mečiarismu. Změní syn bývalého šéfa policie slovenskou tajnou službu na nástroj pomsty?
-
Na pupečníku tkaničku, ve tváři tiky z alkoholového syndromu. Dnes je Dominika sebevědomá tanečnice
-
Kadyrova ‚drahého bratra‘ zatkla policie v Dagestánu. Osvobodit ho přijelo čečenské komando