Na jihu Moravy je ode dneška v prodeji první letošní burčák

Někteří vinaři na jihu Moravy začali v tomto týdnu se sběrem hroznů na burčák. Jeho výroba trvá v průměru čtyři až pět dnů.

Vinohrad je chráněn sítí proti špačkům

Úrodu si zatím vinaři pochvalují, hroznů je prý dost. Místy už se ale objevují hladová hejna špačků, která umí keře za několik minut zcela očesat.

„Tato kulička má slabých 16, ideální by bylo, pokud by to mělo 20 nebo 25, čím více cukru, tím lepší. Na burčák ale těch 14 stačí,“ vysvětluje Miloslav Machuča z Úval u Valtic. Refraktometrem měří množství cukru ve šťávě.

Odrůda Irsai Oliver je společně s Muškátem moravským podle Machuči nejvhodnější odrůdou k výrobě burčáku, protože to jsou odrůdy silně aromatické a krásně voní.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio