Na jihu Moravy i ve Zlínském kraji vyhrála volby ČSSD před ANO 2011

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála sociální demokracie, těsně sledovaná hnutím ANO 2011 Andreje Babiše. Na třetím místě je KSČM, na čtvrtém TOP 09 a do sněmovny se dostaly ještě ODS, KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Celostátním výsledkům odpovídá i hlasování v Jihomoravském kraji. Výjimkou je čtvrté místo, které získala KDU-ČSL.

Zajímavou odpověď dali voliči svým kroužkováním vedení sociální demokracie. Pomyslný souboj mezi lídrem kandidátky a předsedou strany Bohumilem Sobotkou a místopředsedou Michalem Haškem vyhrál právě jihomoravský hejtman Hašek. Sobotku překonal zhruba o 3300 hlasů.

Ve Zlínském kraji se KDU-ČSL dostala dokonce na třetí místo před komunisty. Lídr lidovecké kandidátky Ondřej Benešík také získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů v kraji. Zakroužkovalo ho 6952 voličů.

Procentuální zisk hlasů a obsazení sněmovny

Druhý největší počet preferenčních hlasů dali voliči ve Zlínském kraji bývalému předsedovi poslanců TOP 09 a nynějšímu lídrovi strany v kraji Petru Gazdíkovi (4903).

Zisk 4885 preferenčních hlasů by měl křeslo poslance po několikaleté pauze opět vynést také dalšímu z lidovců Ludvíku Hovorkovi.

Z vítězných sociálních demokratů v kraji podpořilo nejvíce lidí, konkrétně 3131, lidí lídra kandidátky Antonína Seďu.

autor: jhn
Spustit audio