Na hradě Pernštejně skončila po víc než třech letech obnova unikátní vrchnostenské zahrady

Na hradě Pernštejně skončila obnova unikátní vrchnostenské zahrady. Areál dostal podobu, kterou měl před 200 lety. Je částečně zasazený do strmého svahu a kombinuje několik architektonických stylů.

Svah pod hradem, který byl před obnovou zalesněný, bude i do budoucna, až vyrostou nově vysazené dřeviny. Ve svazích jsou vytvořené spleti cestiček, kaskád a vyhlídek. Tehdejší šlechtická rodina totiž zahradu využívala k procházkám a rozjímání. Pro stejný účel teď může sloužit i návštěvníkům. V dolní části zahrad je původní anglo-čínská zahrada, v jejíž blízkosti je i nově vysázený jablečný sad. Kromě jabloní jsou tady vysázené taky hrušně a nahoře na svahu i jahody. Jsou tu obnovené původní architektonické prvky, jako turecké lázně, bazény, sochy nebo tzv. poustevna.

První návštěvníci se podívají dovnitř v pátek 28. května. Zahrada bude sloužit jako samostatný prohlídkový okruh, do kterého vejdou z hradu. Buď mohou zahradou projít okruh a vrátit se zpět, nebo mohou vyjít ve spodní části zahrady nově vybudovaným turniketem k parkovišti. Ten by měl do budoucna sloužit i jako bezbariérový vstup pro vozíčkáře nebo rodiny s kočárky – minimálně spodní část zahrady je rovinatá a dobře přístupná.

Čtěte také

Obrazových materiálů, ze kterých by bylo jasné, jak zahrada vypadala, se mnoho nedochovalo. Podařilo se ale objevit písemné dokumenty v místním archivu, které byly poměrně podrobné. Bylo z nich dokonce možné vyčíst i to, jaké druhy stromů tady rostly. I proto jsou tu vysázené hrušně a jabloně. Dalším vodítkem byl taky stavebně-historický a archeologický průzkum. Díky tomu se podařilo objevit třeba vodní systém poblíž čínského pavilonu, který byl kompletně zakrytý pod zemí.

Obnova zahrady trvala asi tři roky a stála 125 milionů korun.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související