Na Helfštýně se koná tradiční Kovářské fórum. Jeho účastníci pracují na plastice s názvem Tři životy

25. srpen 2022 12:23

Sbírku kovářských prací středového Helfštýna na Přerovsku rozšíří nová plastika s názvem Tři životy. Tento týden na ní pracuje v hradní kovárně mezinárodní tým mistrů černého řemesla pod vedením Radomíra Bárty. Na Helfšýně se účastní tradičního kovářského fóra, na které v naváže v pátek jubilejní čtyřicátý ročník největšího evropského setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston.

„Mým životním záměrem je vytáhnout kovařinu z toho černého řemesla. Chci to dělat tak, aby byl vidět kontrast různých materiálů,“ vysvětluje u modelu své nejnovější plastiky její autor Radomír Bárta. Kombinuje dva druhy materiálu – nerezovou ocel a sklo. „Vždycky se mi líbí kombinace se sklem, každé sklo vyjadřuje jiné pocity,“ uvádí. Výběr tří barev žluté, modré a šedé má symbolizovat tři formy života. 

Kovářské fórum na hradě Helfštýn na Přerovsku

Součástí mezinárodního týmu umělců je také Ondřej Géla. Nerezové části plastiky překovává bucharem, tvaruje je do organický tvarů a brousí flexou. Práce na kovářském fóru je pro něj vysoce prestižní, přiznává ale, že taky velmi namáhavá. „Ráno v sedm vstáváme a děláme do šesti do večera. Všichni musí vědět, co mají dělat, aby se to dalo stihnout. Tato kovářská umělecká díla není jednoduché udělat během chvíle,“ ujišťuje Géla.

Hotová plastika má vyplnit jedno z oken renesančního paláce. „Dá se k němu přistoupit pouze z těch nových cortenových konstrukcí, které jsou ve zříceném prvním patře. A je to takové místo, které je vidět z mnoha úhlů, ale není rukou dosažitelné. Takže bude v bezpečí před návštěvníky a zároveň každý z návštěvníků ho pěkně uvidí relativně zblízka,“ vysvětluje kastelán Jan Lauro.

Šikovnost a zručnost kovářů budou moct obdivovat návštěvníci hradu taky celý nastávající víkend, kdy se tam koná Hefaiston. Aktuálně má správa památky už připravené na tři stovky akreditací pro účastníky z celkem 12 zemí světa. 

Spustit audio