Na gepardy v pražské zoo dohlíží sochy pastevců z dílny Michala Gabriela

5. listopad 2012

Do pražské zoo nemusíte chodit jen za zvířaty. Ve výběhu gepardů na vás čeká také trocha umění. Ode dneška tam totiž na divoké šelmy dohlíží známé sochy Michala Gabriela. Za kulturou vyrazila i naše redaktorka Anna Königsmarková.

Akademický sochař Michal Gabriel zasazuje své sochy nejraději do volné krajiny. Postavy s protáhlýma a různě zamotanýma rukama mohli lidé spatřit v parcích i na pláži. Ve výběhu vedle divokých šelem ale dostávají zcela nový rozměr. Gepardi přijali nové hosty s otevřenou náručí, říká umělec.

Byla tady obava, aby třeba neprchali z výběhu a tak. Ale bylo to úplně dojemné, protože vlezli do výběhu a opřeli se tlapama o prsa prvního, mám z toho krásnou fotku, a bylo vymalováno."

Původně chtěl Michal Gabriel zasadit sochy jinam. Chovatelé ale byli proti.

Uvažoval jsem spíš o nějakých kozách nebo kamzících. To ale okamžitě vyloučili tady ošetřovatelé. Nabídli sami gepardy, ve které jsem ani nedoufal, protože to jsou zvířata, která mám strašně rád. Ve škole jsem dělal studie gepardů a začínal jsem vlastně s nimi, takže jsem byl nadšený. Ukázalo se, že i gepardi to naprosto přijali."

Pastevci jsou z bronzu a gepardi by je za těch pár měsíců neměli zničit.

„Budou tady jenom do jara. Nevím, jestli do května, to se musíme ještě dohodnout. Pak bych je zase přemístil někam jinam."

Sochy Michala Gabriela ale nejsou jedinou uměleckou podívanou v zoologické zahradě v Troji. V horní části můžete najít i bronzovou podobiznu koně převalského od Vincence Vinglera.

autor: ank
Spustit audio