Na dva roky bude v Brně částečně zavřený vytížený most na pomezí Černovic a Židenic

12. leden 2023 14:30

Od pondělí 16. ledna silničáři na dva roky zavřou most v ulici Otakara Ševčíka v Brně. Průjezd nad Ostravskou ulicí na pomezí Židenic a Černovic bude značně omezený. Začne tak už několikátá stavba Ředitelství silnic a dálnic na městském okruhu Brna. Kudy povedou objížďky?

Dělníci uzavřou vjezd na jednu polovinu mostu a dopravu svedou na tu druhou, dostupný bude v každém směru jenom jeden pruh. Zavřené budou nájezdy a zároveň sjezdy blíž k centru Brna. Cestou ze Židenic nebude možné vůbec sjet do Ostravské ulice směrem k dálnici D1, protože bude zakázané i levé odbočení. „Bohužel řidiči, kteří pojedou z Židenic směrem do Černovic, tak ta povaha povahy uzavírky to neumožní. Musí na nás být řidiči, řekl bych, smírní,“ připomíná hlavní stavbyvedoucí Petr Novotný.

Do Ostravské ulice auta sjedou pouze ze směru od Černovic a Komárova, jediný volný nájezd zůstane ten vedoucí od dálnice D1 a kraje města směrem do Židenic na Starou Osadu. Takto to bude platit jeden rok. Příští rok se zavře druhá půlka mostu.

Kudy povedou oficiální objížďky?

Liší se podle velikosti a váhy vozů. Osobní auta můžou objet Brno po dálnici D1, napojit se na okruh a vyjet směrem na Svitavy. Další variantou je sjet ve Slatině a vydat se do Židenic přes Vinohrady. Pro těžší auta je to složitější, ta musí taky využít buď dálnici, nebo jet přes Komárov a Černovice. Ředitelství silnic a dálnic ujišťuje, že objížďky budou dobře a včas značené od víkendu, některé značky už jsou v ulicích vidět. Vliv to bude mít i na hromadnou dopravu a trasy autobusových linek 44, 84 a noční N89.

Čtěte také

Staré a nové uzavírky

To znamená, že objížďky povedou i přes místa, kde už platí uzavírky nebo začnou nové... Stále platí omezení v Žabovřeské ulici kvůli stavbě Velkého městského okruhu, to samé je pak u Tomkova náměstí. Teď se tedy přidá ještě most v ulici Otakara Ševčíka a zároveň je omezený provoz v ulici Poříčí kvůli stavbě protipovodňových opatření v řece Svratce. Na jaře má začít ještě úprava Bauerovy ulice u výstaviště a v létě rozšíření dálnice D1 mezi sjezdy Brno-jih a Brno-centrum na šest pruhů.

Co všechno je na mostu potřeba opravit?

Na stupnici stavu mostů mají některé části konstrukce klasifikaci šest ze sedmi, což už je velmi špatný stav. Je otázka, co se ještě objeví při rozebírání stavby. Dělníci tedy musí opravit most takřka kompletně včetně nájezdů, pilířů a podobně, zároveň k němu doplní protihlukové stěny. Rekonstrukce bude stát přes 420 milionů korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související