Na Chrudimsku vyrostla malá zoologická zahrada. Prim tam hrají opice

7. červenec 2020

Ve vesnici Bítovany na Chrudimsku vznikla malá zoologická zahrada. Její zakladatelé – manželé Blažkovi – ji nazvali Exotika na ranči. Rodina se momentálně stará asi o sto padesát zvířat. Největšími favority jsou bezesporu opice. V Bítovanech žije celá rodina primátů zvaných gibon lar.

Gibon lar neboli gibon běloruký je opice, která nemá ocas. Pohybuje se tzv. brachiací, to znamená, že používá ruce, kterými se zachytává ve větvích stromů a přemísťuje se z větve na větev.

„Co je ale ještě zajímavější, že tito giboni jsou monogamní. Samec se samicí spolu zůstávají většinou celý život. A právě takovou rodinu gibonů larů se dvěma dětmi – klukem Bambánem a holčičkou Bambulí - máme u nás v Bítovanech,“ říká majitelka Jana Blažková.

Zlodějka Sissi

Na jednu opici byste si ale měli dát opravdu pozor, varuje Jana Blažková: „Je to naše Sissi. Ta se hrozně ráda předvádí, ale také využívá chvilek nepozornosti. Pokud budete moc blízko mříže a nepřečtete si výstražnou cedulku, přijdete o brýle nebo o mobil. Sissi je totiž taková malá zlodějka.“

Gibon lar jménem Sissi

V soukromé zoo v Bítovanech nekralují jen opice. Pokud se tam vypravíte, uvidíte kočkovité šelmy, lamy, klokany nebo dikobrazy. Děti si mohou nakrmit a pohladit kozy nebo poníky a užít si legraci na dětském hřišti. Exotika na ranči je otevřená pro návštěvníky každý den kromě pondělí od deseti do sedmnácti hodin.

Spustit audio