Na Břeclavsku se přemnožili komáři, pozor si dávejte u soutoku Dyje s Moravou

Jarní aktivita komárů je na Břeclavsku na svém vrcholu. Hygienici doporučují oželet procházky v okolí soutoku řeky Dyje a Moravy, Nových Mlýnů a také v Kančí oboře v Břeclavi, kde se tento hmyz přemnožil.

„V současné době dosahují svého jarního vrcholu. Výskyt je poměrně vysoký, i když ne tak, jak se na jaře zdálo. V průběhu června, pokud nenastanou záplavy, by komárů mohlo postupně začít ubývat,“ říká Oldřich Šebesta z Krajské hygienická stanice v Břeclavi.

Nejvíce komárů je teď hlavně v okolí soutoku řek Dyje a Moravy, u Nových Mlýnů a také v Kančí oboře v Břeclavi. Jakmile začne být stav kritický, jsou radnice okolních obcí ochotné okamžitě zasáhnout.

„Postřiky máme připravené, tak bychom je použili, v rozpočtu počítáme vždycky s určitou částkou, máme kolonku komáři – deratizace,“ prozrazuje starosta Lanžhota František Hrnčíř z TOP 09 .

Když se nepodchytí jejich likvidace ještě před vylíhnutím, musí do obce radnice povolat deratizátora a připravit si i několik tisíc korun. Podle deratizátora Jaroslava Krásného je postřik jediným možným řešením.

„Jezdit po ulicích a speciálními stroji tento přípravek rozprášit hlavně na travnaté plošiny a příkopy, tam, kde je výskyt akutní. Do pěti dnů odeznívá účinnost, protože je odbouráván vlivem vlhkosti a světla,“ říká Krásný.

Pokud nepřijdou větší povodně či přívalové deště, stavy komárů by se radikálně měnit neměly. V případě, že se řeka vylije ze svého koryta do polí a lesů, vytvoří totiž živnou půdu pro jejich další vylíhnutí.

autoři: ber , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio