Na Břeclavsku platí kvůli ptačí chřipce mimořádná opatření

20. květen 2006

Dva nové případy ptačí chřipky se objevily na jižní Moravě. Na jezeře, které vzniklo po povodních u Kostic na Břeclavsku, byly nalezeny uhynulé labutě. Testy potvrdily u obou ptáků virus H5. V jednom z případů je zjištěno i to, že jde o vysoce nakažlivou formu viru. Zda se jedná o obávaný typ H5N1, by měla národní referenční laboratoř potvrdit v pondělí.

Veterináři už nařídili ochranná opatření pro drobné chovatele drůbeže i pro velkochovatele v deseti kilometrovém ochranném pásmu. Obecně je lze shrnout tak, že je potřeba zamezit styk drůbeže s volně žijícími ptáky a dostat chovy pod střechu. "Pro okres Břeclav z toho vyplývá, že v tříkilometrovém pásmu půjde o katastry obcí Kostice, Tvrdonice a Týnec na Moravě, v desetikilometrovém pásmu je to Charvátská Nová Ves, Ladná, Moravský Žižkov, Břeclav, Hrušky, Moravská Nová Ves a Lanžhot," shrnuje ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

V ochranném pásmu je pouze jeden velkochovatel drůbeže, a to v Moravské Nové Vsi. Drobní chovatelé mají z ptačí chřipky obavy. Na druhou stranu už ale z médií vědí, jak se chovat. Starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík připouští, že ochranná opatření částečně omezí chod obce. "U nás na vesnici lidé tu domácí drůbež pěstují, takže musí dojít k jejich sčítání a pokud se chová venku, tak dojde k následné likvidaci," říká starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík.

V okolí nálezu teď začnou platit stejná ochranná opatření jaká nedávno skončila v jižních Čechách. V tříkilometrové zóně okolo obcí Lanžhot, Tvrdonice a části Břeclavi se musí pořídit soupis všech chovů drůbeže. Platí tam zákaz prodeje drůbeže i vajec a další ochranná opatření. V České republice se tak objevilo už čtrnáct případů ptačí chřipky, všechny u labutí. Během jara bylo vyhlášeno pět ochranných pásem, na začátku května ale Státní veterinární správa všechna celostátní i místní opatření zrušila.

autor: gaj
Spustit audio