Na 5 500 šoférů na Královéhradecku letos čeká výměna řidičského průkazu. Jinak jim hrozí pokuta

18. leden 2022 09:27

Řadě lidí po celém Česku letos končí platnost řidičského průkazu. Jenom na Královéhradecku by si pro nový doklad mělo přijít zhruba 5 500 lidí. Jaké pokuty řidičům za jízdu s prošlým řidičským průkazem hrozí? Nejen to zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Zhruba třetina výměn řidičského průkazu se pak na Královéhradecku týká lidí starší 61 let. Početně zastoupená je i skupina řidičů mezi 41 až 50 lety věku.

Žádat o nový řidičský průkaz mohou lidé nejdříve 3 měsíce před ukončením jeho platnosti. Vyhotovení nového průkazu může trvat i 20 dní, nicméně podle informací z hradeckého magistrátu se výroba a celý proces pohybuje kolem 10 až 12 dní.

Jak tedy konkrétně mohou lidé zažádat o nový řidičský průkaz, pokud zjistí, že jim letos končí platnost?

Čtěte také

Jsou dvě možnosti a to buď elektronicky nebo osobně. Podle hradeckého magistrátu ale vetšina lidí preferuje právě osobní setkání.

Tady v Hradci Králové přijde řidič bez rezervace na odbor dopravně správních agend u Gayerových kasáren a podá žádost o nový průkaz. S sebou musí mít stávající řidičák a doklad totožnosti.

V dnešní době už není potřeba, aby si žadatel nosil i vlastní fotografii. Při druhé návštěvě úřadu si už řidič vyzvedne hotový průkaz a ten stávají tam zanechá.

Čtěte také

Co hrozí řidičům, pokud budou jezdit s neplatným řidičským průkazem?

Podle policie hrozí řidičům na místě pokuta až do výše 2000 tisíc korun, za tento přestupek neodebírají body.

Pokud při kontrole policie narazí na to, že má řidič propadlý průkaz, tak ho upozorní a vyzvou k tomu, aby si ho nechal vystavit. Výměna řidičského průkazu je zdarma, řidič si připlatí pouze v momentě expresního vydání a nebo v případě, kdy potřebuje změnit nějaké údaje na průkazu, například příjmení.

Spustit audio

Související