My, chlapi, máme kvůli egu těžký život, říká spisovatel Formánek

4. leden 2017

Založil úspěšný cestovatelský časopis, procestoval desítky zemí světa, je abstinujícím alkoholikem. A loni v květnu uběhl maratón, na který se připravoval před televizními kamerami.

Strmější start kariéry si lze asi jen těžko představit. Josef Formánek v pouhých jednadvaceti s kamarádem založil úspěšný cestovatelský časopis Koktejl a dlouhá léta se věnoval své vášni – cestování. Jeho prvotina, Prsatý muž a zloděj příběhů, měla obrovský úspěch a dodnes vychází její dotisky.

Knih napsal Josef Formánek dalších šest. Krom toho pobýval v desítkách zemí světa, strávil mnoho měsíců v tropickém pralese na ostrově Siberut mezi původními obyvateli. Také propadl alkoholu, prošel léčebnou, uběhl maraton a našel duševní rovnováhu.

„Když jsem byl mladý, měl jsem chuť neustále cestovat, objevovat nové věci, hodně toho zažívat, potkávat nové lidi, pořád si něco dokazovat. My, chlapi, to máme hrozně těžký, protože naše ego nás nutí pořád si něco dokazovat. Když to člověk odhodí, tak se mu dost uleví,“ směje se sedmačtyřicetiletý spisovatel.

K nalezení vnitřního klidu a víry, jak sám říká, ho dovedly události a zážitky, které popsal ve své zatím poslední knize Dvě slova jako klíč. Ale velkou roli hraje i běhání, kterému se začal věnovat před dvěma lety – jako jeden z protagonistů seriálu České televize Parta maraton.

„Byla to neocenitelná zkušenost. Jsem od přírody líny člověk, ale donutilo mě to se hýbat. Vědomí, že moje selhání uvidí všichni, mi nedalo netrénovat, tak jsem zatnul zuby. A při tom zatnutí zubů jsem zjistil, že nejhorší bolest je to pnutí, když váháte, jestli jít běhat,“ popisuje své začátky i motivaci k účasti na natáčení dokumentu.

I když zatím o uběhnutí dalšího maratonu neuvažuje, běhání se stalo jeho vášní. „Je to svým způsobem dynamická meditace, kdy nemusíte vůbec přemýšlet a dostáváte se do vyrovnané polohy, kdy máte pocit, že nejste vláčen problémy, ale jste nad nimi a zvládáte je s přehledem,“ přibližuje své pocity Formánek.

V léčebně mě naučili říkat pravdu

S moderátorkou Jarkou Vykoupilovou mluvil také o své závislosti na alkoholu, která přišla společně s rychlým startem úspěšné kariéry. A o cestě ven, která vedla přes protialkoholní léčebnu. I tam nasbíral materiál pro knihu – Úsměvy smutných mužů.

Kromě toho, jak nepít, se v léčebně naučil ještě další důležitou věc: mluvit pravdu. „Až v léčebně jsem zjistil, jak jsem nebyl upřímný sám k sobě. Neříkal jsem si pravdu o tom, jaký jsem a ani o světě okolo. Ale v léčebně na vás pořád tlačí a nakonec se to zlomí. Spočítáte na prstech, co vlastně v životě doopravdy máte a co jsou jen představy a sny,“ svěřuje se.

Spisovatel Josef Formánek s moderátorkou Jarkou Vykoupilovou

„Když si o sobě dokážete říct pravdu, dosáhnete toho dna, od kterého se můžete odrazit,“ dodává Josef Formánek.

Vyrovnaný a usměvavý spisovatel si s Jarkou Vykoupilovou povídal také o svých cestách na ostrov Siberut, narození syna a šťastných koncích. Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu článku.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio